Grupe A, B, C i D
41

Liga prvaka / Mogu li Roma i Džeko ponovo uznemiriti Chelsea, sedam klubova čekira karte za osminu finala

Piše: O. T.
(Foto: EPA-EFE)
Sedam klubova od ukupno 16 koliko će ih večeras igrati 4. kolo grupne faze Lige prvaka u grupama A, B, C i D može ostvariti plasman u osminu finala takmičenja. Među njima je i Chelsea, a u tome će ga pokušati zaustaviti Roma koja ga dočekuje na svom Olimpicu u Rimu.

U dosadašnjih 48 utakmica odigranih u okviru prva tri kola grupne faze Lige prvaka postignuto je ukupno 156 golova, odnosno 3,25 po meču.

Najviše pogodaka u konkurenciji klubova postigli su Paris Saint-Germain (12), Chelsea (11) i Liverpool (10), dok su na listi igrača na prvom mjestu Harry Kane i Cristiano Ronaldo s po pet golova, a prate ih Wissam Ben Yedder i Edinson Cavani.

Manchester United, Basel, Paris Saint-Germain, Bayern Minhen, Chelsea, Barcelona i Juventus su klubovi koji večeras mogu izboriti plasman u osminu finala Lige prvaka.

Edin Džeko ponovo igra protiv Chelseaja kojem je postigao dva gola u remiju na Stamford Bridgeu (3:3). Njegova Roma se ovaj put nada da može do punog plijena.

Od bh. reprezentativaca večeras nastupaju još golman Ibrahim Šehić (Qarabag) i veznjak Miralem Pjanić (Juventus), dok u sastavu Celtica neće biti Joze Šimunovića koji je povrijeđen.

Grupa A

Manchester United - Benfica (20:45 sati)

Manchester United za plasman u nokaut fazu treba pobjedu protiv Benfice te remi ili poraz CSKA Moskve protiv Basela. Postoji još jedan način da se United plasira u nokaut fazu, a to je da izvuče remi te da CSKA izgubi od Basela.

Benfica će izgubiti sve šanse za plasmanom u nokaut fazu ukoliko izgubi od Uniteda, s tim da Basel ne izgubi od CSKA Moskve. Također, Benfica gubi sve šanse za proljeće u Ligi prvaka ukoliko večeras remizira i ukoliko pri tome Basel pobijedi.

Carrick, Pogba i Fellaini su zbog povreda nedostupni za United, dok su kod gostiju suspendovani André Almeida i Lusao.

Basel - CSKA Moskva (20:45 sati)

Basel će izboriti osminu finala Lige prvaka ukoliko večeras slavi, a da pri tome United ne izgubi od Benfice.

CSKA će izgubiti sve šanse za plasman u osminu finala ako izgubi i ako United pri tome ne izgubi.

Van Wolfswinkel i Vailati su povrijeđeni i neće nastupiti za Basel, dok CSKA može računati na sve svoje igrače u ovom meču.

  1. Manchester United 9
  2. Basel 6
  3. CSKA Moskva 3
  4. Benfica 0

Grupa B

PSG - Anderlecht (20:45 sati)

PSG za siguran plasman u nokaut fazu treba pobjedu protiv Anderlechta i remi ili poraz Celtica protiv Bayerna, odnosno treba remi protiv belgijskog tima i poraz Celtica.

Belgijanci gube sve šanse za plasman u osminu finala ako izgube i ako pri tome Bayern ne izgubi, odnosno ako večeras osvoji samo bod, a Bayern pobijedi.

Thiago Motta je povrijeđen u redovima PSG-a, dok Anderlecht ne može računati na povrijeđenog Najara, a upitni su Spajić i Kara.

Celtic - Bayern Minhen (20:45 sati)

Bayern za siguran prolazak u osminu finala treba pobjedu i remi ili pobjedu PSG-a, dok će Celtic izgubiti sve šanse za osvajanj jedne od prve dvije pozicije ako večeras izgubi i u isto vrijeme PSG ne izgubi.

Lewandowski, Bernat, Müller, Ribéry i Neuer su povrijeđeni i neće nastupiti za Bayern. Celticu će nedostajati Roberts, Šimunović i Ralston.

  1. PSG 9
  2. Bayern Minhen 6
  3. Celtic 3
  4. Anderlecht 0

Grupa C

Roma - Chelsea (20:45 sati)

Chelsea je jedini tim u ovoj grupi koji može izboriti plasman u osminu finala, a za to mu je dovoljna samo pobjeda protiv Rome.

Romi će u ovom meču nedostajati povrijeđeni Defrel i Manolas, a Plavcima Moses. Za večerašnji meč zbog povrede je upitan i veznjak Chelseaja Kante.

Atletico Madrid - Qarabag (20:45 sati)

Qarabag gubi sve šanse za osvajanj jedne od prve dvije pozicije ako večeras izgubi i ako pri tome Roma pobijedi.

Ndlovu je suspendovan, a Guseynov i Elyounoussi povrijeđeni u redovima Qarabaga, dok je Henrique upitan zbog povrede. Atleticu će nedostajati Carrasco i Koke koji su povrijeđeni.

  1. Chelsea 7
  2. Roma 5
  3. Atletico Madrid 2
  4. Qarabag 1

Grupa D

Olympiakos - Barcelona (20:45 sati)

Barcelona će se kvalifikovati u osminu finala ako savlada Olympiakos i ako Juventus ne izgubi od Sportinga. Blaugrana do osmine finala može i uz remi ukoliko pri tome Sporting izgubi.

Olympiakos ostaje bez šansi za plasman u osminu finala Lige prvaka ako izgubi, a Juventus ne izgubi, odnosno ako remizira te pri tome Juventus pobijedi.

Lamprou je suspendovan, Seba povrijeđen, a Ben upitan u redovima grčkog tima. Kod Barce je suspendovan Piqué, dok su povrijeđeni Rafinha, Dembélé, Arda Turan, Iniesta i Vidal. Pod upitnikom je Mascherano.

Sporting Lisabon - Juventus (20:45 sati)

Juventus će se plasirati u osminu finala ukoliko večeras pobijedi te ukoliko Olympiakos ne pobijedi.

Sporting gubi sve šanse za nokaut fazu Lige prvaka ako izgubi te pri tome Barcelona ne izgubi.

U redovima Sportinga nedostajat će Cabral zbog suspenzije te Mathieu i Piccini zbog povreda, a upitan je William Carvalho. Medhi Benatia i Benedikt Höwedes su povrijeđeni u redovima Juventusa.

  1. Barcelona 9
  2. Juventus 6
  3. Sporting Lisabon 3
  4. Olympiakos 0