{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mogu li BiH, Hrvatska i Srbija zajedno organizirati EP?

S
5.7.2010. u 12:30
0
42
Mogu li BiH, Hrvatska i Srbija zajedno organizirati EP?
0
Mogu li BiH, Hrvatska i Srbija zajedno organizirati EP?
Stadion Bilino polje (Foto: Deutsche Welle)
Raspoloženje u regiji za organizovanje Evropskg prvenstva postoji, barem u nogometnim savezima i nadležnim ministarstvima. Zvaničnici BiH i Srbije oduševljeni su idejom, dok su u oni u Hrvatskoj suzdržani. Profitirali bi svi?
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zvaničnici nogometnih/fudbalskih saveza regije vjeruju da bi, uprkos brojnim izazovima, BiH, Hrvatska i Srbija mogle zajednički organizirati Evropsko nogometno prvenstvo. Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić podsjeća da veliki broj članica UEFA-e živi i radi na ovim prostorima. Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA-e da se opredijeli za jedno takvo takmičenje.

"Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo", kaže Karadžić za "Deutsche Welle".

Predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković oduševljen je idejom da tri države zajednički organiziraju jedno tako veliko takmičenje.

"Ako FIFA i UEFA budu htjele prepoznati ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu blisku prošlost, mislim da bismo mi bili najozbiljniji kandidati za domaćina prvenstva. Ima to još jednu poruku, sport veže i zbližava ljude", kaže Čolaković.

Nema političkih prepreka

Generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske Zorislav Srebrić ne odbacuje ovu ideju, ali ističe da bi trebalo provesti odgovarajuće procedure u svakoj od država.

"Kako su to velike organizacije, naravno da nijedan savez sam to ne može organizirati nego mora imati logističku podršku svoje vlade", ističe Zorislav Srebrić.

U Ministarstvu za sport Srbije svjesni su, i na primjeru Južnoafričke Republike, kako sport pozitivno može transformirati društvo. Ministrica Snežana Samardžić smatra da je ideja odlična i da bi zajedničko organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva bio veliki izazov, prije svega finansijske prirode.

"Mislim da više nema političkih izazova i da bi to bio integracioni, kohezioni faktor i jedva čekam da vidim kakvo će biti iskustvo Ukrajine i Poljske i onda ćemo moći jednu takvu vrstu analize primijeniti i kod nas", kaže ministrica Samardžić.

Srbija i BiH još uvijek nisu zakonski uredile oblast sporta, a BiH nema ministarstvo za sport na nivou države. Suad Džafić iz Sektora za sport pri Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija pozdravlja ovu ideju.

"Mislim da bi to bila jako interesantna kandidatura, naravno, ako se slože Srbija i Hrvatska. Bez toga, ništa", kaže Dafić.

Ulaganja bi se isplatila

Jasno je da bi za ovakav sportski festival bilo potrebno zasukati rukave i odriješiti kesu. Hrvatska bi, najvjerovatnije, mogla ponuditi stadione u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali bi u renoviranja trebalo uložiti velika finansijska sredstva, kaže sekretar hrvatskog Nogometnog saveza Zorislav Srebrić.

"To sigurno nisu samo simbolički iznosi, ali je ulog kod svakog organizatora bio isplativ i domaćini su, ne samo izgradili i obnovili sportsku infrastrukturu nego i zaradili", kaže Srebrić za "Deutsche Welle".

Srbija bi, sasvim sigurno, za Evropsko prvenstvo mogla ponuditi Marakanu i “Partizanov” stadion. BiH je, kada se radi o sportskoj infrastrukturi, u najtežoj poziciji, no predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza Sulejman Čolaković je optimista.

"To je možda i šansa da glavni grad BiH dobije novo “Koševo”. Uz “Bilino polje” to su dva terena na kojima bi se moglo igrati. Ne treba zanemariti ni Široki Brijeg i Banju Luku. Sport je čudo ako ga ljudi upražnjavaju na pravi način i ova ideja je odlična", kaže Čolaković.

Prepoznaju li BiH, Hrvatska i Srbija zajednički interes i prednosti ovakve sportske manifestacije, kandidaturu za organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva mogle bi podnijeti za 2020. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: