Didier Drogba
0

"Mogao sam završiti u Arsenalu i ne osvojiti ništa"

Totalsport
Didier Drogba (Foto: AP)
Didier Drogba (Foto: AP)
Ususret nedjeljnom derbiju 7. kola engleskog nogometnog prvenstva, susretu Chelseaja i Arsenala na Stamford Bridgeu, oglasio se Didier Drogba, topnik “bluesa” iz Obale Slonovače.

Prošle sezone najbolji premijerligaški strijelac s 29 postignutih golova stigao je u Chelsea 2004. godine iz Marseillea uz odštetu od 24 miliona funti, a otad je postao ključan igrač u velikim uspjesima tog kluba.

Zanimljivo, za Drogbom je dvije godine prije njegovog transfera u Chelsea interes pokazao menadžer Arsenala Arsene Wenger, u trenutku dok se još probijao prema vrhu i nije bio planetarno popularan, ali francuski stručnjak nije ga uspio uvjeriti da odjene dres “topnika”.

Danas Drogba sigurno ne žali za svojom odlukom. Po dolasku na Stamford Bridge osvojio je čak tri naslova u Premiershipu, tri FA Cupa i dva Liga kupa, dok je Arsenal u tom periodu osvojio tek jedan FA Cup. Štaviše, svom je nesuđenom klubu Drogba nerješiva enigma, budući im je zabio čak 12 golova u isto toliko posljednjih međusobnih utakmica (u svim takmičenjima).

"Ne znam da li Arsene Wenger žali zbog toga, to morate njega pitati. Ali morate zapamtiti da je Arsenal u to vrijeme imao Thierryja Henryja", komentirao je Drogba za The Sun.

"Arsenal je u to vrijeme imao puno francuskih igrača, igrača koji su došli iz Le Championnata, poput Sylvaina Wiltorda, Patricka Vieire, Thierryja Henryja, Roberta Piresa... Francuzi su se tada znali šaliti da je Arsenal 21. tim Le Championnata. A u to je vrijeme Wenger bio zainteresiran za mene. No, iz nekog razloga nisam potpisao za Arsenal i sada mi se čini da mi je takva bila sudbina."

Na pitanje misli li da bi Arsenal osvojio više trofeja u posljednjih pet godina da je on prešao u njihove redove, Drogba kaže: "Ne mislim da jedan igrač može napraviti takvu razliku. U Chelseaju smo ostvarili takve uspjehe jer smo prava ekipa, a ne samo zbog mene."

U susretu s Arsenalom Drogba najavljuje pohod na tri boda koji bi njegovu ekipu vratio na pobjedničke staze, nakon poraza (1-0) na gostovanju kod Manchester Cityja prošlog vikenda.

"Svi poštuju Arsenal zbog onoga što čine. Za njih nije lako biti na ovako visokom nivou s toliko mladih igrača, toliko novih igrača. Veselim se tom susretu i nastojat ću nastaviti svoj golgeterski niz, iako znam da neće biti lako. Stalo mi je samo do pobjede", zaključio je peterostruki strijelac iz ove sezone, čija ekipa u derbi ulazi s vodećeg mjesta prvenstvene tabele s četiri boda prednosti nad Arsenalom.