Sjajne vijesti
2k

Mladi Ajaxov nogometaš Abdelhak Nouri se nakon godinu dana probudio iz kome

Klix.ba
Abdelhak Nouri (Foto: AFP)
Abdelhak Nouri (Foto: AFP)
Nakon više od godinu dana, mladi nogometaš Ajaxa Abdelhak Nouri probudio se iz kome, prepoznao je svoje roditelje i komunicirao je s njima.

Ovaj 20-godišnji nogometaš, poznat pod nadimkom Appie, u julu prošle godine pretrpio je tešku povredu glave nakon što se tokom pripremne utakmice s Werderom srušio na terenu, zbog čega je hitno helikopterom prebačen u bolnicu.

On je kolabirao zbog srčane aritmije, kasnije je potvrđeno da je pretrpio trajnu povredu mozga i da se nikada neće do kraja oporaviti, a već tada je bilo poznato da se nikada neće vratiti na zeleni teren.

Navijači Ajaxa su pružili veliku podršku porodici ovog mladića, a kasnije su se čak pojavili ispred zgrade u amsterdamskoj četvrti Geuzenveld, gdje Appie živi, tačno u trenutku kada su se roditelji vraćali iz bolnice.

"On ne može pričati, ne može hodati, ne može nas prepoznati, ne zna ko smo. Ne osjeća ništa, ne čuje ništa. Baza mozga je uglavnom oštećena i ne funkcioniše. Prema riječima doktora sve te radnje nikada više neće moći ni raditi", kazao je tada Abderrahim Nouri o svom bratu.

Ipak, nakon više od godinu dana isčekivanja i praćenja situacije, roditelji ovog mladića dočekali su najbolje moguće vijesti. Appie se napokon probudio iz kome, prepoznao je roditelje i pričao s njima, a doktori se nadaju da će njegovo zdravstveno stanje u narednim danima biti još bolje.