Nogomet
9

Mlada Boleslav preokretom stigla do pobjede nad Širokim Brijegom

Klix.ba
Bh. predstavnik u Evropskoj ligi, Široki Brijeg, večeras je bio gost češkoj ekipi Mladoj Boleslav. Domaći tim je nakon preokreta pobijedio rezultatom 2:1.

Na otvaranju susreta Mlade Boleslav i Širokog Brijega prvi su zaprijetili domaći preko Skalaka i Duriša, no, golman Širokobriježana Soldo je sjajno intervenisao i otklonio opasnost od svog gola. Kako se i očekivalo, domaći su bili dominantniji protivnik na terenu od samog početka utakmice.

Bh. predstavnik u Evropskoj ligi, Široki Brijeg, prvu je priliku imao u 18. minuti preko mladog napadača Marića, koji je uputio bezopasan udarac glavom.

Greška odbrane Širokobriježana je rezultirala dobrom prilikom za Mladu Boleslav u 25. minuti, ali Duriš nije bio precizan, pa se rezultat nije promijenio.

Domaći su imali terensku inicijativu, ali je tim trenera Slavena Muse uspijevao spriječiti veću opasnost pred svojim golom. S druge strane, u napadu našeg predstavnika nije bilo ideje za kreiranje opasnih situacija pred golom domaćina.

Bh. nogometaš Jasmin Šćuk u dresu Mlade Boleslav, uputio je udarac nakon kornera u 37. minuti, ali nije pogodio. Isti je igrač zaprijetio udarcem glavom nakon centaršuta saigrača u 40. minuti, no, ponovo nije bio precizan. Šisler je u 42. minuti šutirao visoko preko gola Širokog Brijega.

Bilo je to sve što je publika na stadionu "Mestský" mogla vidjeti u prvom poluvremenu, koje je završeno rezultatom 0:0.

Treba reći da je Široki Brijeg imao podršku tridesetak svojih navijača, koji su doputovali u Češku kako bi bodrili svoj klub.

Početkom drugog poluvremena su domaći imali veliku priliku za vodsvo, Duriš je izašao sam pred Soldu, ali ga je sustigao Brekalo i klizećim startom izblokirao njegov udarac.

Promašaje domaćih su kaznili Širokobriježani u 51. minuti utakmice nakon odlične akcije, koju je u gol pretvorio Zakarić.

Priliku za izjednačenje su u 58. minuti imali domaći, ali je odbrana Širokog Brijega otklonila opasnost. Domaći su nastavili napadati ka golu našeg predstavnika, koji nije imao većih problema u čuvanju svoje mreže.

Ipak, Soldo je u 68. minuti bio primoran vaditi loptu iz svoje mreže, nakon što je Skalak sjajno pogodio iz slobodnog udarca. Treba reći da je lopta na putu do gola pogodila jednog od igrača našeg predstavnika te se odbila i prevarila golmana Soldu.

Devet minuta kasnije su domaći došli do preokreta, a mrežu Širokobriježana je za 2:1 pogodio Duriš.

Ohrabreni vodstvom, igrači Mlade Boleslav su krenuli još ofanzivnije ka golu Širokog Brijega u želji da steknu veću prednost uoči revanša na Pecari. Iz takve igre su Širokobriježani odigrali kontru, ukazala im se izgledna prilika, ali je nisu iskoristili. Igrala se 87. minuta kada se Marić našao u prilici za gol, pao je u šesnaestercu, no, jedanaesterca nije bilo.

Utakmica je završena pobjedom Mlade Boleslav nad Širokim Brijegom rezultatom 2:1. Bh. predstavnik se kući vraća poražen, ali zbog postignutog gola u gostima i dalje ima aktivan rezultat za revanš na svom terenu.