Oštar start
0

Misimoviću, Hasagiću i Begoviću manite se belaja!

Piše: Bakir Tiro
Onaj ko istinski voli svoju zemlju i za nju igra srcem, patriotizam mu je važniji od vlastitog ega i sujete. Jasno, da jasnije ne može biti. Sve ostalo je klasična laž!

U dva susreta kvalifikacija za EURO 2012 napravili smo sjajnu stvar. Uzeli smo šest bodova od Bjelorusa, i uz remi Rumuna i Francuza, došli milimetar do plasmana u baraž. Konačno, u našim rukama naša je sudbina. Imamo mogućnost da budemo i prvi u grupi, te iz Pariza direktno odemo na EP u Ukrajinu i Poljsku. Svako normalan radovao bi se razvoju situacije. Svako osim nas jer smo se opet zabavili o sebi.

Patriotizam, genijalnost, prostakluk

Selektor Safet Sušić u posljednja tri meča zabilježio je trijumfe. Svaka čast! Niko mu nema pravo ništa prigovoriti o taktici, odnosno postavci igre, izboru igrača na terenu. Odgovoran je za rezultat, a rezultat kaže da je ispravno postupao.
Međutim, Pape nije naučio lekciju da ne smije popuštati u svlačionici BiH. Da bi imao sve najbolje u timu pravio je kompromise sa golmanima Kenanom Hasagićem i Asmirom Begovićem. Kompromisi su ga koštali. Umjesto da ovih dana uživa i u trenerskoj slavi, boli ga glava jer se pita da li će mu se na naredno okupljanje, pred mečeve sa Luksemburgom i Francuskom, odazvati oba vrsna čuvara mreže.

Slučaj prvi. Begović je prije Bjelorusa govorio da će doći ako će braniti. Branio je u Zenici i danas je zadovoljan. To je patriotizam i poštovanje prema državi i dresu svoje zemlje? Ne, nije.

Slučaj drugi. Nakon utakmice na "Bilinom polju" nezadovoljan je Hasagić. Nije htio na klupu, a ne bude li broj "jedan" pitanje je da li će i ubuduće dolaziti na okupljanja reprezentativaca. Patriotski? Ne, nije!

Slučaj treći. Zahvaljujući genijalnosti Edina Džeke koji je prošlog utorka (6. septembra) po četvoricu Bjelorusa nosio na leđima gol odluke postigao je Zvjezdan Misimović. Nekada su bili veliki tandem u Wolfsburgu. I protiv Bjelorusa su proradili. No, problem je bio što se to desilo u drugom poluvremenu. Problem samo za Misimovića. Zabio je na asistenciju Džeke, a onda "pucao" po stručnom štabu i selektoru Sušiću. Radujući se izgovarao je neprimjerene riječi. Ustvari, ponašao se prostački. Poslije utakmice umjesto "heroja večeri" postao je neko u koga se opravdano upire prstom. Poput nižerazrednog igrača ljutito iz usta bljuvao je vatru po selektoru, koji ga je ostavio na klupi. Pa, zar Sušić ponovo nije pogodio, i sa izmjenom i sa rezultatom? To je patriotski, profesionalno od Misimovića? Jest, ali "kad' bi se gađali tramvajima"!

Razum ili gumica za brisanje

U svakoj reprezentaciji Misimović bi iste večeri postao bivši igrač. Sušić se i u Zvjezda (novom) slučaju odlučio ići linijom nezamjeranja, pokušati pronaći kompromis, stati na loptu. Potez koji nije i ne može biti za osudu. Ipak, pod velikim znakom pitanja je pali li takva priča kod pojedinih fudbalera?

Selektor ima jedan, jedini izlaz. Definitivno mora zavladati čvrstom rukom u svlačionici. Dakle, prije nego u javnosti objavi naredni spisak Sušić mora obaviti razgovore sa svima. Naročito sa Misimovićem, Begovićem i Hasagićem. Postaviti im konkretno pitanje: Želite li se odazvati na okupljanje, igrali ili ne? Svakoga ko pokuša ucjenjivati Pape treba gumicom izbrisati sa spiska reprezentativaca. Puno razloga i opravdanja imao bi za ovakav scenarij. On je glavni. On je režiser "naše tople ljudske, fudbalske priče". On odlučuje ko će i kada igrati glavne. To nije posao "patriota koji vole svoju zemlju i dres sa državnim grbom, ali ako igraju od prve minute utakmice". Sramota!

Zaključak za happy end. Na krilima pobjeda trebali bi svi razbistriti glave. Najbolje bi bilo kada bi i Begović i Hasagić i Misimović prestali postavljati ultimatume Sušiću, svojoj zemlji, te stotinama hiljada navijača koji ih do sada bodrili na svim utakmicama diljem svijeta. Ako im je stalo do Bosne i Hercegovine, fudbalske reprezentacije, navijača i konačnog plasmana na EURO 2012 lične sujete potisnut će u drugi plan. Stavit će se na raspolaganje selektoru i državi bez ikakvih uslova.

Misimoviću, Hasagiću i Begoviću manite se belaja! Svađa ne treba ni vama, ni nama!