Nogomet
139

Misimović za Klix.ba: Zadovoljan sam karijerom koja je mogla biti i bolja, spreman sam pomoći reprezentaciji

Razgovarao: Elvis Bunić
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvjezdan Misimović je od početka 2017. godine i zvanično odlučio završiti svoju bogatu nogometnu karijeru. U razgovoru za Klix.ba jedan od najboljih nogometaša BiH svih vremena je sumirao svoj 17-godišnji nogometni put.

"Proteklih dana sam i zvanično raskinuo ugovor sa Beijing Renheom, ali su čelnici kluba znali nakon utakmice posljednjeg kola koje je odigrano 22. oktobra moju odluku da završim karijeru. Dogovorili smo se da raskinemo ugovor i sada je to postalo i zvanično. Trenutno odmaram kući u Minhenu", kaže Misimović na početku razgovora za Klix.ba.

Beijing Renhe je sezonu u kineskoj League One, drugom rangu takmičenja, završio na četvrtom mjestu i nije uspio izboriti povratak u društvo najboljih.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Šteta, završili smo prvenstvo na četvrtom mjestu, ali nadam se da će se ekipa ove sezone uspjeti vratiti u Superligu", kaže Misimović koji smatra kako su Kinezi pretjerali sa plaćanjem igrača koji iz Evrope dolaze u njihovu Superligu.

"Kinezi sve više i više ulažu u nogomet, ali neće to vječno biti tako. Sigurno će njihov Savez ili država uskoro uvesti neka ograničenja jer je ulaganje prešlo sve mjere", govori Misimović.

"Wolfsburgova titula se može uporediti sa Leicesterovom"

Kada pogleda karijeru iza sebe, popularni Miske kaže da je zadovoljan onim što je ostvario.

"Kad sam počinjao igrati nogomet sanjao sam da imam veliku karijeru. Zadovoljan sam ovim što sam postigao, ali je moglo biti i bolje. Najbolju sezonu odigrao sam u Wolfsburgu u sezoni 2008/2009. Naša titula se može uporediti sa prošlosezonskom titulom Leicestera u Engleskoj. Wolfsburg je i u prošlim godinama pokazao da je među najboljih pet ekipa u Njemačkoj, nedavno su osvojili i Kup", kaže Misimović, koji se najkraće zadržao u Galatasarayu, a pojasnio je i zašto je u Istanbulu proveo samo sedam mjeseci i odigrao devet utakmica.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Galatasaray mi nije bila prva opcija tog ljeta. Imao sam nekih drugih ponuda koje iz nekih razloga nisu bile realizovane i na kraju sam prešao tamo. Galatasaray je vrhunski klub, ali je bio u krizi kad sam došao. Ubrzo se promijenio i trener, a znamo dobro kako je u Turskoj kad ekipi ili igraču ide loše", govori Miske.

Nakon Galatasaraya Misimović je igrao u moskovskom Dinamu, a potom je prije tačno tri godine otišao u Kinu.

"Došla je ponuda iz Kine i odlučio sam se za taj korak. Finansijski je bila izuzetno dobra i nisam mogao reći 'ne'. Razmislio sam i u dogovoru s porodicom sam se odlučio na taj korak. Na početku mi se bilo teško privići na život u Kini. Ipak je to daljina, novi kontinent, još bez porodice... Na kraju sam izdržao", kroz smijeh kaže Zvjezdan.

"Uvijek sam rado igrao za svoju zemlju"

Misimović je za reprezentaciju debitovao 18. februara 2004. godine u prijateljskom susretu protiv Makedonije, a među Zmajeve je došao na preporuku Hasana Salihamidžića.

"Tokom svih deset godina uvijek sam rado igrao za svoju zemlju. Imali smo sjajne trenutke i uvijek je bilo lijepo družiti se sa saigračima iz reprezentacije. Igranje za BiH mi je uvijek bio jedan poseban osjećaj", dodaje Miske.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na pitanje koji pogodak od 26 postignutih u dresu BiH mu je najdraži Misimović je razmislio, pa odgovorio:

"Vjerovatno je to onaj koji sam postigao protiv Bjelorusije. Taj pogodak je bio mnogo važan za nas, ali najdraži trenutak je bez ikakve sumnje plasman na Svjetsko prvenstvo. To je zaista nezaboravno", kaže Misimović kojeg smo za kraj razgovora upitali šta planira raditi nakon što je završio sa igranjem.

"Imam nekoliko opcija. Sigurno ću nastaviti raditi svoj posao koji sam pokrenuo sa nekretninama. Imam također nekih opcija i da ostanem u nogometu. Također, razgovarat ću sa čelnim ljudima iz Nogometnog saveza BiH. Ako reprezentaciji trebam pomoći, za to sam uvijek spreman", rekao je na kraju razgovora za Klix.ba Zvjezdan Misimović.