Intervju za Klix.ba
99

Misimović o svom prvom kampu, Wolfsburgovoj godišnjici, Zmajevima, sinu Luki...

Piše: N. Kustura
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo će ovog ljeta biti bogatije i atraktivnije za nogometni kamp čiji organizator je naš bivši reprezentativac Zvjezdan Misimović, koji već dvije godine obavlja funkciju savjetnika Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH za pitanje nogometa.

S legendarnim Misketom razgovarali smo o njegovom novom projektu, koji s radom počinje 22. juna u kampu FK Sarajeva u Butmiru, a neizostavne teme bile su godišnjica čudesne titule osvojene s Wolfsburgom, reprezentacija BiH i Edin Džeko.

"Kamp sam pokrenuo sa željom da pokažem kako se profesionalno radi, ali da se iz uz takav odnos može imati osmjeh na licu. U ekipi koja će biti s nama u toku kampa su sve vrhunski profesionalci i mogu garantovati da će ovo biti najbolje organizovani kamp u BiH. Tu prije svega mislim na pristup koji će biti od samog početka kampa, cjelokupni program od dijagnostike i svih ostalih aktivnosti, a cilj nam je da svi dječaci koji budu na kampu nauče nešto novo", počinje Misimović razgovor za portal Klix.ba.

Bivši veznjak reprezentacije BiH nam je otkrio kako mu je plan da kamp rade i van granica BiH.

"Kao i što smo najavili, svi selektori omladinskih selekcija bit će prisutni na ovom kampu. Također, punu podršku kampu dao je NS BiH, baš kao i moj veliki prijatelj Džeko. Ovim putem mu se zahvaljujem što je podržao kamp. Vidim da ga mediji 'sele' iz Rome i često me pitaju za mišljenje u vezi toga. Samo mogu reći da Edin najbolje zna šta je dobro za njega i tako će odlučiti", kazao je Miske.

Wolfsburg je proteklog vikenda obilježio 10 godina od historijske titule prvaka, a Misimović je bio gost na organizovanom druženje za igrače i stručni štab iz te čuvene generacije.

"Bilo je zaista lijepo vidjeti opet stare saigrače i sjetiti se uspješnih trenutaka. S nekoliko njih sam i dalje u kontaktu, uglavnom preko društvenih mreža poput Instagrama. Osim Edina, naravno, čujem se još sa Marcelom Schaferom, Christianom Gentnerom i još nekoliko njih", kaže nam Misimović, koji je činio pakleni ofanzivni trojac s Džekom i Grafiteom.

"Bili smo ubitačni jednostavno zbog toga što smo na terenu tačno znali šta saigrač iz napada radi u određenom trenutku. To nam je bila velika prednost, za cijelu generaciju. Ne volim porediti generacije, svaka je na svoj način uspješna. Takva je bila naša koja je osvojila titulu, tako je i ovogodišnja generacija koja je izborila igranje u evropskim takmičenjima", dodao je.

Utakmice reprezentacije BiH su nešto čega se Misimović rado sjeća iz svoje igračke karijere, a i sada prati mečeve državnog tima, koji u junu igra protiv Finske i Italije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Sin Luka u dresu pionirske reprezentacije s brojem
Sin Luka u dresu pionirske reprezentacije s brojem "10"

"Prvo nam slijedi utakmica protiv Finske u kojoj ćemo igrati bez suspendovanog Miralema Pjanića. Bit će teško bez njega jer je on mozak ekipe. Kod selektora Roberta Prosinečkog igra fenomenalno u državnom dresu, ali moramo pronaći rješenje. Jedno od mogućnosti je da se podijeli odgovornost na više igrača", poručuje Miske, čiji je sin Luka nedavno debitovao za pionirsku reprezentaciju BiH.

"Moram priznati da ga je bilo zaista lijepo vidjeti u našem dresu. Luka mora i dalje uporno raditi ako hoće da nastavi ovim putem. Mnogi nas odmah porede, ali moram istaći kako je u pitanju skroz drugi tip igrač nego što sam ja svojevremeno bio. Izuzetno je brz, jak, a igra lijevom nogom", ističe Misimović.

Većina ljubitelja nogometa s velikim uzbuđenjem iščekuje finale Lige prvaka između Liverpoola i Tottenhama, a za razliku od većine, Miske ne smatra kako su Redsi favoriti.

"Mislim da će Tottenham osvojiti Ligu prvaka, a Jurgen Klopp će izgubiti i sedmo uzastopno finale", kratak i jasan bio je Misimović za kraj razgovora.