Optimizma ne manjka
36

Misimović o protivnicima Zmajeva: Italija nije kao prije, protiv Grka je teško igrati

Piše: K. H.
Zvjezdan Misimović (Foto: H. M./Klix.ba)
Zvjezdan Misimović (Foto: H. M./Klix.ba)
Jedan od najboljih nogometaša BiH u historiji legendarni Zvjezdan Misimović u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je grupu Zmajeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine te je rekao da naš tim ima sasvim realne šanse da se bori za jednu od prve dvije pozicije.

Zmajevi su voljom žrijeba u Dablinu smješteni u grupu J zajedno sa selekcijama Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna.

Misimović je rekao da imamo dobru grupu i da za razliku od nekih ranijih kvalifikacija nema reprezentacije koja ima "zagarantovano" prvo mjesto.

"Grupa nije loša. Mislim da su sve ekipe na sličnom ili istom nivou, nema nekog favorita kao ranije za kojeg se znalo da će osvojiti prvo mjesto", rekao je za Klix.ba Zvjezdan Misimović.

Popularni "Miske" je nakon toga prokomentarisao svaku ekipu iz grupe, a posebno zanimljiv bio je komentar vezan za reprezentaciju Italije koja je uz BiH najveći favorit za prvo mjesto.

"Italija je nogometna nacija, ali u posljednje vrijeme ne pokazuju previše. Imaju puno mladih igrača, a zanimljivo, i mi imamo puno igrača koji igraju u Italiji, tako da ih dobro znamo. Grčku znamo već godinama, protiv njih je teško igrati, uvijek su na granici provokacije, kao i Finska. Finci su klasična skandinavska zemlja, igraju stil sličan engleskom, a i Armenija često zna biti neugodna", rekao je Misimović.

Ipak, bivši Zmaj smatra da BiH ima sasvim realne šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, a Mismiović je kazao da je najbitnije dobro početi kvalifikacije.

"Sve u svemu, imamo realne šanse da nam cilj bude direktan plasman na Evropsko prvenstvo, start je izuzetno bitan jer igramo dvije domaće utakmice. Poslije toga će puno stvari biti jasnije jer ćemo znati da li ćemo biti na vrhu ili ćemo morati 'ganjati' jednu od prve dvije pozicije. Ukoliko bi osvojili šest bodova na početku, bez tereta bi mogli igrati protiv Finske i Italije i znatno bi otvorili vrata Evropskog prvenstva", rekao je Misimović.

Zmajevi su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine odigrali veoma loše, ponajviše zbog zasićenosti nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, a s novim selektorom Robertom Prosinečkim ove bi trebale izgledati potpuno drugačije.

"Svake kvalifikacije su drugačije, veoma je bitan start kako bi se izbjegao pritisak u narednim utakmicama. Puno je bolje kada naši protivnici gledaju BiH ispred sebe na tabeli, a ne mi njih", kazao je Misimović na kraju razgovora.

Euro 2020. igrat će se u 12 gradova i država: Rimu (Italija), Londonu (Engleska), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Petersburgu (Rusija) i Glazgovu (Škotska).