Savjetnik FS BiH
61

Misimović: Najvažnije je da se nakon meča protiv Belgije svi možemo pogledati u oči

Klix.ba
Foto: FS BiH
Foto: FS BiH
Jedan od igrača s najviše nastupa u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović odnedavno obavlja funkciju savjetnika Izvršnog odbora FS BiH za pitanja fudbala, a u razgovoru za zvaničnu stranicu Saveza govorio je o susretu BiH i Belgije koji je na rasporedu 7. oktobra na Grbavici.

"Operacija" Belgija za Misimovića je počela odmah nakon susreta s Gibraltarom, piše FS BiH.

"Već dugo u Savezu razmišljamo o susretu s Belgijom koji je za nas najvažniji susret u ovim kvalifikacijama. Što se mene tiče, moram priznati da nemam veliku nervozu, jer znam da ćemo sve učiniti da igrači budu maksimalno spremni i da imaju odlične uslove za rad“, kazao je Misimović.

U svojoj reprezentativnoj karijeri Misimović je igrao nekoliko sličnih mečeva koji su odlučivali o plasmanu naše reprezentacije na velika takmičenja. Bez obzira na snagu Belgije, popularni Miske ima formulu za uspjeh.

"Prije svega moramo biti ekipa, moramo pokazati zajednički duh, moramo disati svi kao jedan. Svi znamo koji igrači igraju za Belgiju ali i naša reprezentacija ima sjajne pojedince. Ako gledamo po pozicijama, onda su oni u prednosti, imaju sjajan tim. Mi moramo dati svoj maksimum, igrati jedan za drugog i uz pomoć publike, koja može biti presudna u ovakvim susretima, doći do pobjede", smatra Misimović.

Koliko je bitan timski duh i vjera u uspjeh osjetili smo na svojoj koži protiv Kipra. Kako kaže Misimović, to nam treba biti dobro iskustvo za susret s Belgijom.

"Kipar nam je pokazao kako se ekipa može vratiti u utakmicu i kada gubi 2:0. Pokazali su kako timski duh može nadomjestiti kvalitet, jer smo mi mnogo kvalitetnija reprezentacija od njih. Pokazali su nam šta znači kada sve podredite kolektivu", rekao je Miske.

Prvi put naša A fudbalska reprezentacija igra kvalifikacioni susret na stadionu Grbavica. Misimović igranje na Grbavici vidi kao dodatni motiv za naše igrače.

"Znam da se na stadionu Grbavica mnogo toga uradilo i nema sumnje da će biti odličan ambijent. Nadam se da će nas i vrijeme poslužiti i da će teren biti dobar. Igranje na Grbavici ne bi trebao biti teret za naše igrače. Štaviše, mislim da bi to trebao biti dodatni motiv za sve nas jer nakon dugo vremena ponovo igramo u Sarajevu. Drago mi je što je to Grbavica, jer tu je prava fudbalska atmosfera. Siguran sam da neće izostati i velika podršku navijača i sve bi to trebali biti faktori koji idu u našu korist. Svi znamo koliko nam je ovo bitna utakmica i siguran sam da ćemo imati podršku s tribina od prve do zadnje minute", poručio je Misimović.

Misimović je donedavno dijelio svlačionicu s većinom igrača koji trenutno igraju za reprezentaciju. Kako kaže, u ime njih može obećati da oni sigurno neće razočarati, da će dati svoj maksimum, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu protiv Belgije ostaje da vidimo.

"Ono što ja mogu obećati navijačima je da ćemo mi svi skupa dati svoj maksimum. Za mene je najbitnije da se mi poslije utakmice možemo pogledati u oči bez obzira kakav rezultat bude. Bitno je da mi u Savezu, igrači, navijači znamo da smo sve učinili da dođemo do pobjede, a sad hoće li to biti dovoljno da pobijedimo jednu Belgiju ostaje da vidimo. Ako ne bude suđeno da pobijedimo, meni je najbitnije da navijači prepoznaju našu želju i da nam ne mogu zamjeriti na zalaganju. Fudbal je najpopularniji sport zato što se neke stvari ne mogu predvidjeti. Ja se nadam da ćemo se mi ipak radovati i da ćemo zajedno slaviti veliku pobjedu na Grbavici", kazao je Misimović za stranicu Fudbalskog saveza BiH.

Meč protiv Belgije igra se u okviru 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Rusiji. Belgija je izborila plasman i prva je u grupi s 22 boda, a iza nje su BiH s 14, Grčka s 13 i Kipar s 10 bodova, dok posljednja dva mjesta zauzimaju Estonija (8) i Gibraltar (0). U posljednjem kolu naš tim gostuje Estoniji 10. oktobra.