Sjećanje na Kup UEFA
174

Minute su dijelile Želju od finala i velikog Reala: Dan kada je Videoton rastužio Grbavicu

Klix.ba
Na današnji dan prije 35 godina Fudbalski klub Željezničar odigrao je jednu od najpoznatijih utakmica u svojoj skoro 100 godina dugoj historiji. Plavi su u polufinalu Kupa UEFA na punoj Grbavici ugostili mađarski Videoton.

Predvođeni legendarnim Ivicom Osimom s klupe Škrba, Baždarević, Bahtić, Nikić, Škoro, Baljić, Šabanadžović, Čapljić i drugi nogometaši iz ove sjajne generacije Željezničara upisali su evropski nastup za pamćenje.

Željezničar je na putu do polufinala izbacio bugarski Sliven, švicarski Sion, rumunsku Universitatetu te Dinamo iz Minska.

Prvi polufinalni susret odigran je u Szekesfehervaru 10. aprila 1985. godine, a Videoton je slavio rezultatom 3:1. Pogodak za Željezničar postigao je Haris Škoro.

Četrnaest dana kasnije na stadionu Grbavica Mađare je dočekalo 25.000 navijača Željezničara, a Osimova ekipa je golovima Bahtića i Ćurića nadoknadila zaostatak iz Mađarske. Zahvaljujući pogotku Škore iz Szekesfehervara Plavi su imali mjesto u finalu Kupa UEFA zbog pogotka u gostima.

Redale su se prilike pred golom Videotona, mogao je Željezničar i do veće prednosti, a onda je tri minute prije kraja utakmice Joszef Csuhay rastužio navijače Plavih.

Utakmica je završena rezultatom 2:1 za Željezničar, a Videoton je uz ukupnih 4:3 prošao u finale i zakazao duel s madridskim Realom. Kraljevi su na kraju osvojili Kup UEFA pobjedom nad Mađarima ukupnim rezultatom 3:1.

"Pamte nas po toj utakmici. Kada te slave ili žale po nečemu, onda je to vrijedno pažnje, onda si nešto napravio", rekao je svojevremeno Ivica Osim o ovom susretu odigranom na stadionu Grbavica.

Željezničar je na toj utakmici bio bez Radmila Mihajlovića koji je u prvom susretu nespretno dobio žuti karton.

"Jedan detalj mi se urezao za sva vremena. Naime, u prvoj utakmici u Mađarskoj sam dobio drugi žuti karton. Pomoćnik je mahao ofsajd i ja sam nabio loptu prema golmanu. Kada mi je sudija pokazao javnu opomenu, srušio mi se cijeli svijet. Shvatio sam da neću igrati u uzvratu, a znao sam kakva se ludnica spremala u Sarajevu. Uhvatio sam se za glavu, ali nije bilo pomoći. Milsim da mi Ivica Osim ni do danas nije oprostio taj kiks. Ne bih da me neko shvati pogrešno, ali da sam igrao u revanšu, zabio bih im tri komada. Otišli bismo u finale na megdan Real Madridu. Moji saigrači nisu iskoristili zicere. Nevjerovatno. Imali smo strašnu generaciju, vrhunski vođenu, igrali smo sjajno. U revanšu smo ispali. Nezasluženo", rekao je u jednom intervjuu za Klix.ba Mihajlović.

FK Željezničar će u znak sjećanja na polufinale Kupa UEFA večeras u 20:30 sati pustiti snimak ove utakmice na Facebook stranici FK Željezničar.