Nogomet
9

Milan nakon penala savladao Juventus i osvojio italijanski Super kup, Pjaniću asistencija

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Milan je osvojio italijanski Super kup nakon što je na stadionu u Dohi pobijedio Juventus poslije boljeg izvođenja penala. Regularni dio meča i produžeci okončani su rezultatom 1:1. Ovo je prvi trofej za Milan nakon pet godina posta.

Italijanski Super kup igraju prvak Italije i osvajač Kupa Italije. Pošto je Juventus prošle sezone osvojio duplu krunu, on je u Super kupu igrao protiv finaliste Kupa Italije, a to je Milan.

Upravo je italijanski Super kup posljednji trofej koji je Milan prethodno osvojio, a do toga je prošlo pet godina. Tada je na klupi Milana sjedio Massimiliano Allegri, trener koji trenutno s klupe predvodi Juventus.

Ovaj susret bio je poseban za golmana Juventusa Gianluigija Buffona koji je danas upisao 600. nastup za ovaj klub.

Juventus je bolje otvorio utakmicu i prijetio preko Mandžukića i Sturara, ali je Donnarumma pokazao svoj raskošni talenat. Ipak, golman Milana je bio nemoćan u 19. minuti kada je Chiellini šutirao glavom i pogodio za 1:0 nakon centaršuta Miralema Pjanića.

Rossoneri su prvi put ozbiljno zaprijetili u 22. minuti preko Susa čiji udarac odlazi pored gola. Nakon toga je uslijedio mirniji period igre koji je prekinut golom Bonaventure u 38. minuti koji pogađa glavom za 1:1.

Drugo poluvrijeme je bolje otvorio Milan koji je u 56. minuti imao odličnu šansu u kojoj se našao Suso, ali je Buffon odbranio. Potom su Rossoneri pogodili prečku nakon korneran u 57. minuti, a šutirao je Romagnoli.

Pristisak Milana prekinut je jako dobrim udarcem Khedire u 61. minuti, ali je ponovo Donnarumma odbranio. Golman Milana nije bio miran ni u 76. minuti kada je šutirao Dybala čiji udarac odlazi pored gola.

Najbolju šansu u drugom poluvremenu imao je Milan u 83. minuti kada Bacca sa oko pet metara šutira glavom, a sjajnom intervencijom svoj tim spašava Buffon. U sudijskoj nadoknadi meča Bacca je imao još jednu šansu, ali lopta odlazi preko gola.

Regularni dio meča nije donio pobjednika i pristupilo se produžecima u kojoj se posebno izdvaja šansa Juventusa iz 119. minuti, ali ju je propustio Dybala koji je izašao jedan na jedan protiv Donnarumme koji je spasio svoj tim.

Potom se pristupilo izvođenju penala gdje je uspješniji bio Milan. U prvoj seriji za Juventus je pogodio Marchisio, dok je za Milan promašio Lapadula kojem je Buffon odbranio udarac. Potom je prečku pogodio Mandžukić, a onda je za Milan pogodio Bonaventura. U trećoj i četvrtoj seriji sigurni su bili Higuain i Khedira za Juve te Kucka i Suso za Milan. U petoj seriji penal za Juve promašio je Dybala čiji udarac zaustavlja Donnarumma, dok je Pašalić pogodio za Milan i donio mu prvi trofej nakon pet godina.

Miralem Pjanić je bio u startnoj postavi Juventusa u ovom meču, a teren je napustio u 67. minuti kada ga je zamijenio Dybala.