Nogomet
94

Metalleghe u debiju upisao pobjedu savladavši Čelik u gostima

Piše: O. T.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prvoj utakmici sezone 2016/17. sastali su se Čelik i Metalleghe na stadionu Bilino Polje. Metalleghe je slavio rezultatom 3:1 i tako upisao historijsku pobjedu.

Prema slobodnoj procjeni, možemo reći da na Bilinom Polju nije bilo više od 300 gledatelja, a manja grupa navijača Čelika nalazila se s vanjske strane ograde dajući do znanja da, nezadovoljni stanjem u klubu, i dalje nastavljaju sa bojkotom.

Utakmica je bila historijska za Metalleghe koji je upisao debitantski nastup u najvećem rangu bh. fudbala i nije mogao poželjeti bolji početak. Prije samo tri godine ovaj klub je igrao Drugu ligu Federacije BiH, odnosno treći rang bh. fudbala.

U Zenici je vladala velika vrućina i vidjelo se da igračima nije lagano pružiti svoj maksimum tako da smo gledali izuzetno mirno otvaranje meča.

Prvi žuti karton na utakmici, a samim tim i u ovoj sezoni dobio je veznjak Čelika Haris Hećo u 17. minuti. Nakon njega "požutili" su Siniša Dujaković i Dušan Sakan u redovima gostiju.

Prvu veliku šansu imao je Haurdić kada je istrčao ispred golmana gostiju Fejzića, ali ofanzivac Čelika loše šutira i Fejzić lagano brani njegov udarac.

I kada se očekivalo da će poluvrijeme završiti bez golova, kapiten Čelika Jusić faulirao je Nebojšu Popovića u kaznenom prostoru, a glavni sudija Emir Spahalić pokazao na penal. Siguran sa bijele tačke bio je desni bek Metalleghea Siniša Dujaković u 45. minuti.

Nakon samo dvije minute igre u drugom dijelu Haurdić dolazi do nove šanse, ali opet brani Fejzić. Čelik je uspio izjednačiti u 59. minuti kada je nakon centaršuta Gorana Popovića glavom pogodio Danijal Brković za 1:1.

Čelik je imao sjajnu šansu za preokret kada je Marković šutirao glavom u 82. minuti, ali fantastičnom intervencijom Fejzić spašava svoj tim.

Kazna za promašaj Čelika uslijedila je odmah u 83. minuti kada je Popović nakon ubačaja Duraka pogodio za 2:1.

Šest minuta kasnije bilo je sve gotovo. Svojim drugim golom na utakmici Dujaković postavlja konačnih 3:1 i donosi historijsku pobjedu timu iz Jajca.

Čelik: Bukvić, Hrkać, Jusić, Popović, Salčinović, Brkovć, Popović, Pezer, Hećo, Marković, Haurdić.

Metalleghe: Fejzić, Benović Bibić, Kovač, Karađuz, Selimović, Dujaković, Sakan (Radulović 63'), Stakić, Pezo, N. Popović.