Nogomet
0

Messi zabio samo tri gola na velikim takmičenjima

Totalsport
Messi
Messi
Porazna je golgeterska statistika najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija (24) u dresu argentinske nogometne reprezentacije u odnosu na onu iz Barcelone.

Goal.com je u utorak donio usporednu statistiku golgeterske efikasnosti Argentinca u klupskom i nacionalnom dresu. Podaci su šokantni!

Na posljednja dva Svjetska prvenstva (2006. u Njemačkoj i 2010. u Južnoj Africi) Messi je upisao osam nastupa i zabio samo jedan gol. Bilo je to protiv sastava Srbije i Crne Gore u Njemačkoj. Ušao je u igru u 74. minuti i briljirao u posljednjih 20-ak minuta asistiravši Crespu za 5-0 i pogodivši sam za konačnih 6-0. Trener Jose Pekerman nije mu dao priliku u ključnoj utakmici, četvrtfinalnom ispadanju od domaćina Nijemaca nakon izvođenja penala.

U Južnoafričkoj Republici prošle godine sjajni napadač nije nijednom zatresao mrežu Argentininih suparnika u pet odigranih utakmica.

Na posljedna dva izdanja Copa Americe, 2007. i ove godine, Messi je zabio još dva gola, od čega oba u Venezueli prije četiri godine. Njegov posljednji gol na velikim takmičenjima je fantastičan lob Meksiku u u polufinalu za 3-0 pobjedu. Istim su rezultatom, međutim, Argentinci poraženi od Brazila u finalu.

Gledano po minutama, na posljednja četiri velika takmičenja za jedan gol Messi prosječno igra 502,6 minuta, ili gotovo punih šest utakmica. Na Svjetskim prvenstvima taj je prosjek (662 minute) još gori.

U Barceloni je Messi prošle sezone zabio 53 gola gledajući sva takmičenja. S obzirom na to da je ukupno skupio 4.769 minuta u igri, njegov je prosjek bio gol po utakmici. Tačnije, zabijao je svakih 89,9 minuta.

Sezonu ranije u Barceloni Messi je zabio 47 puta pri 53 nastupa, a još sezonu ranije 38 puta pri 51 nastupu.

Otkako je Josep Guardiola 2008. godine preuzeo ekipu, Messi je postao mašina za golove.

Ostaje i dalje dvojba je li za poraznu statistiku u nacionalnom dresu odgovoran sam ili ipak igrači koji ga okružuju.