Zanimljivi odgovori
18

Messi u opširnom intervjuu za Marcu govorio o Zlatnoj lopti, Ronaldu, Guardioli, porodici...

Piše: K. H.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih nogometaša svih vremena i igrač Barcelone Lionel Messi u opširnom razgovoru za špansku Marcu govorio je o svojoj porodici, Guardioli, rivalstvu s Cristianom Ronaldom, saigračima u klubu, potencijalnim pojačanjima i individualnim nagradama.

Messi je na početku odgovorio na pitanje o Zlatnoj kopački koju je i ove godine dobio, a kako kaže, to je nagrada za cijeli tim, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće. Također, rekao je da klub ima ambiciju osvojiti još jednu Primeru ove godine.

"Zlatna kopačka je lijepa nagrada i priznanje za sve, to je uvijek nagrada za grupu. Sretan sam što sam je opet osvojio, a bilo bi dobro kada bismo opet postali prvaci Španije. Kao što smo rekli na početku sezone, Primera je posebna i želimo je opet osvojiti", rekao je Messi.

Argentinac je nakon toga odgovorio na pitanje novinara o golmanu Barcelone Marcu Ter Stegenu koji nije branio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iako je imao sjajnu godinu iza sebe.

"Lično, bio sam iznenađen zbog toga jer je Mark imao sjajnu sezonu. Njemački golmani često stoje i imaju malo šuteva koje moraju odbraniti, ali bilo kako bilo, sve je do njihovog selektora koji donosi odluke i ima svoje razloge za to. Ja to ne mogu komentarisati, ali lično, iznenadio sam se", istakao je Messi.

"Volio bih opet raditi s Guardiolom"

Messi je nakon toga rekao da bi opet volio sarađivati s Pepom Guardiolom koji je prema njegovom mišljenju jedan od najboljih trenera svijeta.

"Volio bih da opet radim s Guardiolom, iako sam svjestan da je to veoma teško. On je jedan od najboljih trenera na svijetu i to je jedan od razloga zbog kojeg bih opet volio da sarađujemo, ali moram reći da je to teško i komplikovano i da ne znam da li će se to opet desiti", istakao je Messi koji je potom pohvalio igrače Ajaxa Matthijsa de Ligta i Frenkieja de Jonga te je rekao da se radi o dva veoma dobra mlada igrača koja dolaze iz slične škole nogometa kao što je Barcelonina.

Novinara je zanimalo na koji način Messi vježba izvođenje penala i slobodnih udaraca, a Argentinac je pojasnio razliku između ova dva udarca.

"Što se tiče penala, to je stvar koju morate stalno gledati i trenirati. Danas se sve proučava, slobodni udarci, penali, igra... Sve se analizira i ništa se ne prepušta slučaju, moraš stalno trenirati i uvijek gledati da još jednom ponoviš. Slobodni udarci su drugačiji, tu imate prepreku, drugačiju distancu i drugačiji je tip udarca. Nemate pritisak da morate zabiti gol, a ako promašite, ništa se neće desiti. Kod penala možete puno više izgubiti i golman se osjeća slobodnije. Kod penala, onaj ko šutira uvijek ima veći pritisak", istakao je Messi.

Barcelona ove sezone prima znatno više golova nego prošle, a Messi smatra da odgovor leži u činjenici da su se vratili u prepoznatljivu 4-3-3 formaciju. Ipak, kaže da se njegovi saigrači i on osjećaju puno slobodnije i sigurnije s loptom.

"Ove godine smo se vratili na formaciju 4-3-3, za razliku od prošle kada smo igrali u formaciji 4-4-2. To je ostavljalo manje prostora našim protivnicima, ali s ovom formacijom sada imamo veći posjed i bolju igru, ali ostavljamo više prostora protivniku kada ima loptu. Sada imamo rupe u kontranapadu koje nismo imali prošle godine, ali osjećamo se sigurnije s loptom jer je to način na koji smo uvijek igrali", kaže Messi.

Nedostaje mu Iniesta

Napadač Barcelone ne skriva to da mu nedostaje Andres Iniesta koji je na kraju prošle sezone otišao u Japan.

"Nedostaje mi Iniesta i na terenu i van njega. Tokom godina sam podijelio mnogo toga s njim, proveli smo puno dana zajedno, odradili puno treninga, utakmica i imali smo puno situacija koje smo zajedno prošli", iskren je Argentinac.

Messi smatra da je za La Ligu dobro što se više klubova bori za titulu prvaka i odlazak u Evropu, a da je takva situacija i u svim drugim ligama.

"Uvijek kažu da se u Primeri samo tri kluba bore za titulu, a tako je i u drugim takmičenjima. Dva ili tri tima se odlijepe i onda ostali igraju svoje takmičenje. Za navijače, ali i za samu ligu je veoma dobro što se više timova bori za titulu prvaka i izlazak u Evropu i zbog toga je teško pobijediti bilo koji tim", rekao je Messi.

Što se tiče Zlatne lopte, Messi je rekao kako je znao da nema nikakve šanse da je osvoji i da je to razlog zbog kojeg nije došao na njenu dodjelu.

"Moram biti iskren i reći da ne dajem prevelik značaj Zlatnoj lopti, iako je to veoma priznata nagrada. Znao sam da ove sezone nije bilo šanse da je osvojim, a kada sam čuo imena o kojima se pričalo znao sam da nisam tu. U tom smislu, nisam iznenađen što je nisam osvojio, jer nisam ni očekivao", kazao je Messi.

Novinara je također zanimalo mišljenje Messija o saigraču Dembeleu o kojem se sve više govori u posljednje vrijeme. Messi smatra da Francuz ima ogroman potencijal, ali da je još uvijek mlad i da će mu on i njegovi saigrači pokušati pomoći da napravi što je moguće bolju karijeru.

"Dembele je fenomenalan na terenu i ima jedinstvene karakteristike. Sve zavisi od njega kako će se dalje razvijati njegova karijera, ali ima mogućnosti da postane šta god želi. Može bez problema biti jedan od najboljih na svijetu, a s druge strane, još uvijek je mlad i moramo znati da se on navikava na grad i na klub. Što manje govorimo o tome, to je bolje, a svi ga moramo pustiti na miru da se privikne. Mislim da on to već radi i da je shvatio greške koje pravi. Miran sam, on je veoma dobar dečko i svi ćemo mu zajedno pomoći da se fokusira samo na nogomet", poručio je Messi.

Rivalstvo s Ronaldom je bilo zdravo

Messi je nakon toga odgovorio na pitanje o Cristianu Ronaldu za kojeg je rekao da će puno nedostajati La Ligi i da su njih dvojica imali jedno zdravo rivalstvo koje je obojici pomoglo da postanu još bolji igrači.

"Rekao sam na početku sezone da je Real Madrid veliki klub i da je jedan od najboljih na svijetu, da ima puno sjajnih igrača, ali Cristiano Ronaldo bi nedostajao bilo kojem klubu na svijetu. Davao je mnogo golova prošle sezone i činio je puno dobrih stvari za njih. Uopće nisam iznenađen time koliko im nedostaje, ali to ne znači da Real Madrid nije još uvijek jedan od najboljih klubova na svijetu. Bilo je sjajno nadmetati se s njim i naši dueli su bili zaista lijepi. Ronaldo je bio sjajan igrač i jako važan za Real i La Ligu, a nakon njegovog odlaska ja radim sve kao i inače, nevezano za to da li je on tu ili nije. Imali smo veoma zdravo rivalstvo, gdje smo obojica gledali da se unaprijedimo iz dana u dan i da pružimo najbolje od sebe. Bilo je dobro i za sve koji su to gledali", iskren je bio Messi.

Argentinac je rekao da priželjkuje povratak Neymara u Barcelonu, ali da će to biti teško jer PSG neće pustiti jednog od najboljih igrača.

"Mislim da je teško govoriti o povratku Neymara u Barcelonu. Svi bismo mi voljeli da se on vrati, jer znamo koliko bi nam značio na terenu i u svlačionici, on je moj prijatelj i puno smo stvari proživjeli zajedno. Provodili smo puno vremena družeći se, ali ipak mislim da je teško da će napustiti PSG jer mu oni neće dopustiti da ode", smatra Messi.

Da li će Messi napustiti Barcelonu i okušati se u drugoj ligi?

"Ne vidim potrebu za promjenama, igram u najboljem klubu na svijetu i ne moram mijenjati timove ili ligu da bih imao novi cilj. U svojoj sam kući", smatra Messi.

Što se tiče VAR-a koji je već sada postao sastavni dio modernog nogometa, Messi smatra da je to dobar potez za ovaj sport.

"Na početku sam bio nesiguran po pitanju VAR-a, ali sada mislim da je to dobra stvar za ligu i za nogomet. Navijači i igrači su ovo dobro prihvatili i gledam na to kao jednu pozitivnu novinu u nogometu", ističe Messi.

Za kraj, Messi je rekao kako mu je porodica na prvom mjestu te da ne zna čime će se baviti njegov sin Mateo.

"Porodica mi je postala prioritet od kada sam dobio djecu. Oni su mi najvažniji, istinski najvažniji, a bez obzira na to što volim i živim za nogomet, porodica je iznad svega. Ne znam šta će moj sin Thiago raditi u budućnosti, da li će igrati nogomet ili ne, jer je još uvijek veoma mlad. Samo želim da uživa i da pronađe svoj put, nije me previše briga da li će biti nogometaš. Želim samo da bude sretan u onome što želi", kazao je Messi.