La Liga
1.3k

Messi u dramatičnom El Clasicu donio pobjedu Barceloni u posljednjoj minuti

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Barcelona je savladala Real u Madridu rezultatom 3:2 u 33. kolu španske La Lige u dramatičnom El Clasicu.

Igrači Real Madrida su tražili penal već u drugoj minuti kada je Umtiti udario Ronalda u svom kaznenom prostoru, ali sudija Hernandez je pokazao da se igra nastavi.

U 6. minuti nakon kontranapada Ronaldo je sa ivice kaznenog prostora šutirao lijevom nogom, ali je Ter Stegen bio siguran.

Prvu priliku Barcelona je imala u 11. minuti kada je Suarez šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla metar pored lijeve stative gola domaće ekipe.

Benzema je zaprijetio u 18. minuti kada je sa desetak metara šutirao, ali pravo u Ter Stegena. Dvije minute kasnije Ronaldo je pokušao iskosa sa lijeve strane sa desetak metara, ali je Ter Stegen intervenisao.

Već u narednom napadu Marcelo je u borbi za loptu laktom udario Messija u usta i raskrvario ga. Brazilac nije ni upozoren zbog tog prljavog poteza.

U 21. minuti Kroos je poslao dugu loptu u kazneni prostor Barce, a Bale je iz prve šutirao, ali slabo i pravo u Ter Stegena.

Real je poveo u 28. minuti susreta. Nakon kornera Ter Stegen je boksovao loptu, Marcelo je došao do nje i ubacio, Ramos se ubacio i izbjegao ofsajd, no pogodio je stativu, a lopta se odbila do Casemira koji daje svoj treći pogodak u sezoni za vodstvo Kraljeva rezultaotm 1:0.

Radost Reala trajala je samo pet minuta. Rakitić je ostavio loptu Messiju na ivici kaznenog prostora, a argentinski čarobnjak je u svom stilu jednim potezom izbacio kompletnu odbranu Reala i pogodio za 1:1. To je Messiju bio 30. pogodak u sezoni i 22. u El Clasicima.

U 36. minuti Modrić je šutirao sa 25 metara lijevom nogom, a Ter Stegen je fantastičnom paradom spasio svoj gol.

U 40. minuti povrijeđenog Balea je zamijenio Asensio.

Real je prvi zaprijetio i u drugom poluvremenu. U 49. minuti Kroos je šutirao lijevom nogom sa 20 metara, ali je Ter Stegen sjajno intervenisao i odbio loptu u korner.

U 54. minuti Marcelo je ubacio sa lijeve strane u peterac, Benzema je šutirao glavom, a Ter Stegen je refleksno nogom odbranio udarac francuskog napadača.

Dvije minute kasnije Alcacer se našao u stopostotnoj prilici kada ga je Rakitić izbacio u situaciju jedan na jedan sa Navasom, ali je Kostarikanac odbranio udarac špicom napadača Barce.

Navas je još jednom intervenisao sjajno u 59. minuti. Rakitić je izveo korner, Pique je šutirao glavom, a Navas je fantastično reagovao i odbio loptu.

Ronaldo je u 67. minuti imao dobru priliku, ali je šutirao preko gola. U narednom napadu Iniesta je pronašao Busquetsa u petercu Reala, ali Navas sjajno brani njegov udarac. Nedugo zatim pokušao je i Messi iz daljine, ali je Navas i ovaj put bio siguran.

Asensio je u 72. minuti pokušao iskosa sa desne strane, ali je Ter Stegen bio siguran. U narednom napadu Barcelona je povela.

Odbrana Reala je uspjela izbiti Messiju loptu iz nogu u kaznenom prostoru, ona je došla do Rakitića koji se jednim potezom oslobodio Kroosa i lijepo namjestio na lijevu nogu, a potom precizno pogodio sami lijevi ugao Navasovog gola za 2:1.

Real je ostao sa deset igrača kada je u 77. minuti Ramos dobio direktan crveni karton zbog oštrog prekršaja nad Messijem sa dvije noge.

Pique je u 80. minuti mogao povećati prednost Barce. Gomes mu je asistirao sa lijeve strane, a štoper Barce je sa pet metara pogodio Navasa.

Tri minute kasnije Messi je pokušao još jednom iz daljine, a Navas je još jednom pokazao zašto čuva gol Kraljeva.

Real je do izjednačenja sa igračem manje stigao u 86. minuti. Marcelo je ubacio sa lijeve strane na peterac, Busquets je zaboravio na Rodrigueza koji šutira tačno iznad Ter Stegenove glave i njemački golman nije imao nikakve šanse.

Kada su svi mislili da će susret biti završen podjelom bodova Messi je u posljednjoj od dvije minute sudijske nadoknade na Albinu asistenciju sa ivice kaznenog prostora pogodio za veliku pobjedu katalonske ekipe.

Messiju je ovo bio 500. pogodak u dresu Barcelone u životu, a sigurno nije mogao birati bolji trenutak za to.