Nogomet
0

Messi primio Zlatnu kopačku za prošlu sezonu

Totalsport
Lionel Messi (Foto: Reuters)
Lionel Messi (Foto: Reuters)
U četvrtak je argentinski nogometaš iz Barcelone, Lionel Messi, i službeno primio nagradu za najboljeg prošlogodišnjeg evropskog strijelca, Zlatnu kopačku.

Messi je u 35 prvenstvenih utakmica u španskoj Primeri zabio 34 gola, što mu je priskrbilo status naj-strijelca svih evropskih liga u prošloj sezoni.

Inače, Ajaxov Urugvajac Luis Suarez postigao je gol više od Messija, 35, ali njegova je nesreća što se svaki pogodak u nizozemskoj Eredivisiji honorira s 1,5 bodom, dok se u pet najjačih evropskih nogometnih liga (Engleska, Španija, Njemačka, Italija i Francuska), za svaki postignuti gol dodjeljuju dva boda.

Tako je Messi osigurao Zlatnu kopačku sa 68 bodova. Didier Drogba iz Chelseaja i Antonio Di Natale iz Udinesea prikupili su po 58 bodova (29 golova), a Realov argentinski napadač Gonzalo Higuain je za 27 golova zaradio 54 boda.

Messi je ovime postao prvi igrač nakon Marca van Bastena, Ronaldinha i Cristiana Ronalda koji je povezao tri najuglednije nagrade, a to su spomenuta Zlatna kopačka, Zlatna lopta France Footballa i nagrada najboljeg igrača u izboru FIFA-e.