Diego Maradona
0

"Messi je zaslužio evropsku Zlatnu kopačku"

Totalsport
Diego Maradona (Foto: SkyNews)
Diego Maradona (Foto: SkyNews)
Diego Maradona, najveći argentinski, po mnogima i svjetski nogometaš svih vremena, smatra da je njegov sunarodnjak Lionel Messi potpuno zasluženo osvojio evropsku Zlatnu kopačku za prošlu sezonu.

Messi je u 35 prvenstvenih utakmica u španskoj Primeri zabio 34 gola za Barcelonu prošle sezone, što mu je priskrbilo status najboljeg strijelca svih evropskih liga u sezoni 2009/10.

Doduše, Ajaxov urugvajski napadač Luis Suarez postigao je jedan gol više od Messija, 35, ali njegova je nesreća što se svaki gol u nizozemskoj Eredivisiji honorira s 1,5 bodom, dok se u pet najjačih evropskih nogometnih liga, a to su engleska, španska, njemačka, talijanska i francuska, za svaki postignuti gol u redoslijedu za Zlatnu kopačku dodjeljuju dva boda.

Tako je Messi osigurao Zlatnu kopačku sa 68 bodova, Didier Drogba iz engleskog Chelseaja i Antonio Di Natale iz talijanskog Udinesea prikupili su obojica po 58 bodova (29 golova), a Realov argentinski reprezentativni napadač Gonzalo Higuain je za 27 golova zaradio 54 boda. Suarez je završio tek kao peti u redoslijedu s 52,5 bodova...

"Messi je apsolutno zaslužio evropsku Zlatnu kopačku. Nadam se da će ih osvojiti još puno u karijeri", izjavio je za Marcu bivši selektor Argentine Diego Maradona, koji je Messija vodio na ljetošnjem Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.