Nogomet
20

Liga prvaka / Messi postigao deseti gol ove sezone, Bešiktaš blamažom u Kijevu ispao iz takmičenja

Piše: E. B.
Barcelona - Gladbach (Foto: EPA)
Večerašnjim utakmicama završeno je takmičenje u grupama A, B, C i D u ovosezonskom izdanju Lige prvaka.

Grupa A

U grupi A velika borba je vođena za prvo i treće mjesto. Arsenal je na suveren način završio na prvom mjestu slavivši u Baselu s visokih 4:1. Hat-trick je postigao Perez (8., 16. i 47.), dok je Iwobi postigao svoj prvi gol u Ligi prvaka u karijeri. Počasni gol za Basel postigao je Doumbia u 78. minuti susreta.

PSG je na Parku Prinčeva protiv Ludogoreca odigrao neriješeno rezultatom 2:2 i na taj način pao sa prvog na drugo mjesto u grupi. Gosti su poveli u 15. minuti preko Misidzhana, a Cavani je u 61. minuti izjednačio na 1:1. Novo vodstvo Ludogorecu donio je Wanderson u 69. minuti, a Di Maria je postavio konačnih 2:2 u 90+2. minuti. Gosti su ovim rezultatom zauzeli treće mjesto u grupi i plasirali se u Evropsku ligu.

Rezultati 6. kola: Basel - Arsenal 1:4, PSG - Ludogorec 2:2.

Tabela:

  1. Arsenal 14
  2. PSG 12
  1. Ludogorec 3
  2. Basel 2

Grupa B

U grupi B Dynamo Kijev, koji je i prije posljednjeg kola ispao iz utrke čak i za Evropsku ligu, je sa 6:0 savladao Bešiktaš i na taj način tursku ekipu izbacio iz osmine finala Evropske lige. Golove za ukrajinsku ekipu postigli su Besedin (9.), Jarmolenko (penal 30.), Bujalskij (32.), Gonzalez (45+3.), Sudorčuk (60.) i Moraes (77.), a domaća ekipa je igrala sa igračem više od 29. minute kada je Beck skrivio penal i dobio crveni karton. Gosti su ostali sa još jednim igračem manje kada je Aboubakar u 56. minuti dobio drugi žuti karton.

Napoli je slavio u Lisabonu protiv Benfice 2:1 pogocima Callejona iz 60. i Mertensa iz 79. minute i na taj način je osvojio prvo mjesto u grupi u direktnom obračunu. Počasni gol za portugalsku ekipu postigao je Jimenez u 87. minuti susreta.

Rezultati 6. kola: Dynamo - Bešiktaš 6:0, Benfica - Napoli 1:2.

Tabela:

  1. Napoli 11
  2. Benfica 8
  3. Bešiktaš 7
  4. Dynamo 5

Grupa C

Barcelona je sa 4:0 nadigrala Gladbach na Nou Campu u grupi u kojoj je sve bilo jasno i prije ovog kola. Messi je svojim desetim golom ove sezone u Ligi prvaka u 16. minuti doveo Barcu u vodstvo, a potom je u drugom poluvremenu hat-trick postigao Turan u 50., 53. i 67. minuti susreta.


Manchester City je u drugom sastavu dočekao Celtic, a susret je završen bez pobjednika. Roberts je u 4. minuti doveo goste u vodstvo, a već u 8. minuti Iheanacho je izjednačio na 1:1. Do kraja susreta domaća ekipa je pokušala stići do pobjede, no škotska ekipa se odbranila i uzela bod.

Rezultati 6. kola: Barcelona - Gladbach 4:0, Manchester City - Celtic 1:1.

Tabela:

  1. Barcelona 15
  2. Manchester City 9
  3. Gladbach 5
  4. Celtic 3

Grupa D

Revijalni susret na Allianz Areni odigrali su Bayern i Atletico, s obzirom da se odranije znalo da Jorgandžije idu u osminu finala sa prvog, a Bavarci sa drugog mjesta. Bayern je slavio sa 1:0, a gol odluke je postigao Lewandowski u 28. minuti susreta.


Direktan dvoboj za plasman u Evropsku ligu su imali PSV i Rostov, a ruska ekipa je uspjela uzeti bod odigravši 0:0 i na taj način je sačuvala treću poziciju i prezimit će u Evropi.

Rezultati 6. kola: Bayern - Atletico 1:0, PSV - Rostov 0:0.

Tabela:

  1. Atletico 15
  2. Bayern 12
  3. Rostov 5
  4. PSV 2