58 pogodaka u sezoni
8

Messi izjednačio rekord Altafinija iz sezone 1962/63.

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Argentinac Lionel Messi, nogometaš koji ruši rekord za rekordom, u srijedu se u uzvratnoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Milana još nekoliko puta upisao u knjige rekorda.

Messi je zabio dva gola iz penala u pobjedi domaće ekipe 3-1 vrijednoj plasmana u polufinale. Messi je s ta dva gola stigao do brojke od 58 pogodaka u sezoni, odnosno od 14 ove sezone u Ligi prvaka. S tih 14 pogodaka u jednoj sezoni je izjednačio rekord koji je u sezoni 1962/63 u tadašnjem Kupu prvaka postavio danas 73-godišnji talijanski Brazilac Jose Altafini, noseći Milanov dres.

Nogometaš koji je igrao i za brazilsku i za talijansku reprezentaciju, zabio je te sezone oba gola u finalnoj pobjedi protiv Benfice 2-1. Milan je tada osvojio svoj prvi od ukupno sedam naslova prvaka Evrope.

Gledajući samo Ligu prvaka, Messi je ove sezone s 14 pogodaka postao rekorder po broju golova u jednoj sezoni. Dosadašnji rekord od 12 golova postavio je prošle sezone i dijelio ga s Ruudom van Nistelrooyem koji je igrajući za Manchester United u sezoni 2002/03 također postigao 12 golova.

Isto tako, postao je Messi s 24 godine i 4 mjeseca najmlađi igrač u historiji Lige prvaka koji je stigao do brojke od barem 50 golova u ovome takmičenju, te ukupno četvrti, nakon Raula, Van NIstelrooya i Thierryja Henryja. Messi je protiv Milana zabio svoj 50. i 51. gol u najprestižnijem klupskom takmičenju.