Debi za Zmajeve
158

Menalo nakon zapaženog nastupa za BiH: To je ipak samo jedna prijateljska utakmica

Piše: O. T.
Luka Menalo (desno) u duelu s Kelynom Roweom. (Foto: AFP)
Luka Menalo (desno) u duelu s Kelynom Roweom. (Foto: AFP)
Krilni napadač Širokog Brijega Luka Menalo (21) skrenuo je pažnju na sebe prilikom debitantskog nastupa u prijateljskoj utakmici za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u remiju protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0). Ipak, iako je javnost ponajviše spominjala njegovo ime nakon meča, Menalo u razgovoru za Klix.ba smiruje strasti govoreći da se "radi o samo jednoj prijateljskoj utakmici".

Menalo je još prije otprilike godinu i po dana u velikom intervjuu za naš portal kazao kako mu je san zaigrati za reprezentaciju BiH. Tada još uvijek nije imao nastup ni za mladu reprezentaciju BiH.

"To bi sigurno bilo najveće priznanje moje karijere i nešto što svaki sportista očekuje, želi i sanja u ovoj zemlji, a to je predstavljati svoju zemlju", kazao je tada Menalo.

San je ispunjen, a sudeći po predstavama koje pruža u dresu Širokog, u dresu mlade reprezentacije BiH, kao i po predstavi koju je pružio na debiju za A tim, Menalo bi u budućnosti mogao postati važna karika reprezentacije BiH.

"Osjećaj je odličan, zbog ovakvih stvari djeca počinju trenirati nogomet. Treme i straha nije bilo. Šef i njegovi pomoćnici, kao i stariji igrači su me opustili maksimalno tako da nije bilo niti malo treme", kazao nam je Menalo nakon debija.

Menalo je u susretu protiv SAD-a imao jednu stopostotnu šansu te je izborio penal koji u gol nije uspio pretvoriti Haris Medunjanin. Svemu tome, Menalo je dodao još nekoliko prodora, a nakon jednog je napravio obećavajuću šansu. Zadovoljan je predstavom cijelog tima, a iznenadio ga je fizički pad u redovima Amerikanaca.

"Mislim da smo odigrali više nego korektno, možda zaslužili i više od remija, ali sve u svemu, možemo biti zadovoljni. Amerikanci su stajali odlično na terenu, ali kako je utakmica odmicala fizički su padali što me iznenadilo", kazao je Menalo.

Protiv SAD-a je ujedno debitovao i selektor Robert Prosinečki. Menalo je otkrio šta Prosinečki zahtijeva od njega i od tima.

"Šef od ekipe traži pas igru, posjed i strpljivost, a od nas krilnih igrača da se ne libimo i ne bojimo ići u dribling", otkriva Menalo.

Nakon meča primijetio je da je javnost najviše spominjala njegovo ime ističući ga kao igrača koji je pokazao kvalitet. Ipak, on "smiruje loptu". Ne želi letjeti...

"Možda se malo previše digla ta pompa sva. Mislim da bi ljepše bilo da se to malo smiri. Ipak se radi o samo jednoj prijateljskoj utakmici", rekao je Menalo.

On očekuje težu utakmicu protiv Meksika, ali vjeruje da njegovi saigrači mogu pružiti pravu predstavu.

"Manje-više svi se poznajemo, igramo istu ligu, srećemo se više puta godišnje... Protiv Meksika će biti mnogo teže, ali mislim da možemo odgovoriti zadatku kao i protiv SAD-a", kazao je Menalo.