Nogomet
63

Luka Menalo, prvi strijelac Širokog: Očekujem poziv za mladu reprezentaciju BiH

Piše: O. T.
Luka Menalo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Luka Menalo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Luka Menalo jedan je od igrača koji su skrenuli najviše pažnje u dosadašnjem dijelu BHT Premijer lige i Kupa Bosne i Hercegovine. Naime, 20-godišnji krilni igrač Širokog Brijega, računajući dva navedena takmičenja, drugi je najbolji strijelac od svih igrača iz klubova Premijer lige. U razgovoru za Klix.ba Menalo je govorio o svojim igrama i očekivanjima u karijeri.
U ovoj sezoni Menalo je upisao 12 nastupa (devet u Premijer ligi, dva u 2. pretkolu Evropske lige i jedan u Kupu BiH) u svim takmičenjima i postigao je šest golova (po tri u Premijer ligi i Kupu BiH). Od njega bolji učinak ima samo Elvir Koljić iz Krupe koji je u Premijer ligi postigao sedam golova, dok se u Kupu nije upisivao u listu strijelaca.

Donio bod protiv Sarajeva



Menalo je zadovoljan svojim učinkom u dosadašnjem dijelu sezone. Posljednji gol postigao je u prethodnom, 10. kolu kada je kao rezervista zatresao mrežu u derbiju protiv Sarajeva pogodivši za konačnih 2:2 na Pecari.

"Sigurno da sam zadovoljniji u odnosu na prošlu polusezonu kada sam trenirao kod trenera Muse. Svjestan sam da mogu još više. Nisam se nadao da ću dobijati ovoliku minutažu, jer sam očekivao da ću najviše biti džoker s klupe", kazao je Menalo.

Pozicija koju najviše voli je lijevo krilo, a on je inače prirodni dešnjak. Za Široki je debitovao 9. maja 2015. godine u porazu od Čelika (5:3), a debitovao je pogotkom. Ukupno je upisao 50 nastupa za Široki u svim takmičenjima te pri tom postigao 18 golova što je izuzetna statistika za igrača koji je rođen 22. jula 1996. godine. Prve fudbalske korake napravio je u rodnim Višićima, a onda je prešao u Čapljinu gdje je sa 16 godina debitovao za prvi tim. Potencijal je brzo primijećen u Širokom Bijegu.

Duel Bojana Puzigaće i Luke Menala (Foto: Klix.ba)
Duel Bojana Puzigaće i Luke Menala (Foto: Klix.ba)




"Počeo sam u Čapljini gdje sam sa 16 godina zaigrao za prvi tim. Uslijedio je poziv u juniorski tim Širokog Brijega sa kojim sam nastupao na turniru 'Kvarnerska rivijera' i tu sam zadovoljio te ostao u klubu", prisjeća se naš sagovornik.

Navijam za Hajduk i Real Madrid, uzor mi je Niko Kranjčar



Talentirani krilni igrač skupio je pet nastupa za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine za koju je debitovao 12. septembra 2014. godine u prijateljskom meču protiv Hrvatske u Orašju. Za mladu reprezentaciju BiH još uvijek nije nastupio iako je dva puta pozvan. Očekuje poziv za posljednji meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u kojem naš tim 11. oktobra gostuje Engleskoj.

"Dva puta sam pozvan, ali nisam nastupio. Nadam se da ću izboriti taj poziv svojim dobrim igrama. Pošto su me sada krenuli i golovi, očekujem poziv već sada protiv Engleske. I u narednom ciklusu mogu igrati za mladu reprezentaciju", rekao je Menalo.

Govoreći o ciljevima u karijeri, Menalo se nada da će što prije ostvariti inostrani transfer. Mladi igrač navija za Hajduk i Real Madrid, a fudbalski uzor mu je Niko Kranjčar.

"Zadovoljan sam sa uslovima u klubu, blizu sam kuće i super mi je, ali želim napredovati. Moja je želja što prije otići vani u inostranstvo i napredovati u karijeri. Navijam za Hajduk i za Real Madrid. Što se tiče uzora, najveći uzor mi je Niko Kranjčar", otkriva 20-godišnji fudbaler Širokog Brijega.



"Kožulj će brzo otići iz Hajduka, san svakog sportiste je zaigrati za svoju zemlju"



San mu je nastupiti za A selekciju Bosne i Hercegovine za koju je već debitovao njegov dojučerašnji saigrač Zvonimir Kožulj koji pruža odlične igre u Hajduku gdje je prešao ovog ljeta.

"To bi sigurno bilo najveće priznanje moje karijere i nešto što svaki sportista očekuje, želi i sanja u ovoj zemlji, a to je predstavljati svoju zemlju", govori Menalo, te na pitanje o Kožulju, dodaje: "S obzirom na njegove kvalitete, ja mislim da se on neće dugo zadržati ni u Hajduku. To je jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač s kojim sam igrao i kojeg sam uživo gledao. On će sigurno ići dalje iz Hajduka, jer njegove vrijednosti i kvalitete su svi u Hrvatskoj upoznali."

Luka Menalo (kranje lijevo), Zvonimir Kožulj i Tomislav Barbarić (Foto: Klix.ba)
Luka Menalo (kranje lijevo), Zvonimir Kožulj i Tomislav Barbarić (Foto: Klix.ba)


Široki Brijeg nikako ne može biti zadovoljan rezultatima u ovoj sezoni. Tim koji redovno nastupa u evropskim takmičenjima trenutno je osmi tim tabele sa 13 bodova, dva manje od šestog mjesta koje vodi u Ligu za prvaka BiH.



"Loše smo počeli, pogotovo sa dva domaća kiksa protiv Viteza i Slobode, jer smo željeli krenuti sa šest bodova, a krenuli smo sa dva. Onda se nekako sve poljuljalo, kao i naše samopouzdanje, pali smo psihički. Među nama igračima atmosfera je dobra, prava smo klapa. Naš cilj je izboriti Evropu, a znamo da ne možemo izboriti Evropu ako ne izborimo Ligu za prvaka tako da je prvenstveni cilj vratiti se među prvih šest ekipa tabele", ističe Menalo.

"U ovoj zemlji je veliki rizik ako napustite školu i posvetite se fudbalu"



Najveći problem u lošem otvaranju sezone, Menalo vidi u tome što je tim oslabljen u odnosu na prošlu sezonu. Za to vrijeme, konkurentni klubovi su se pojačali.

Luka Menalo (Foto: Domagoj Ledić)
Luka Menalo (Foto: Domagoj Ledić)


"Sigurno je da smo prošle sezone bili jači. Zvone (Zvonimir Kožulj op.a.) je otišao u Hajduk, Mate Pehar u Zrinjski... Problem je u tome što su se sve ekipe pojačale. Željezničar i Sarajevo su doveli mnogo novih igrača. Sada smo igrali protiv Sarajeva i u odnosu na prošlu sezonu, ne znam je li bio ijedan igrač koji je i prošle sezone igrao za Sarajevo. Ostali su se pojačali, a mi oslabili. To je najveći razlog", smatra Menalo.

Pred Menalom je svijetla budućnost, barem sada tako izgleda, a malo fudbalera u ovoj zemlji dolazi u poziciju da živi od fudbala. Stoga, Menalo naglašava da je jako važno posvetiti se i školi.

"Mislim da je veliki rizik posvetiti se samo fudbalu u ovoj zemlji. Svaki mladi igrač bi se trebao posvetiti i školi ako želi napraviti nešto u životu, jer znamo da u Bosni i Hercegovini nije lako uspjeti. Ja sam na nagovor roditelja završio srednju školu, ali nisam upisivao fakultet, jer sam se posvetio fudbalskoj karijeri. Želja mi je da jednog dana završim fakultet", kazao je za kraj razgovora Luka Menalo.