Stoper Groningena
53

Memišević: Prosinečki mora odlučiti jesam li potreban reprezentaciji

Piše: N. Kustura
Samir Memišević (Foto: FC Groningen)
Samir Memišević (Foto: FC Groningen)
Bosanskohercegovački stoper Samir Memišević (23) drugu sezonu uspješno nosi dres holandskog Groningena, a posljednjih sedmica nalazi se u odličnoj formi.

Iako Groningenu baš i ne ide tako dobro ove sezone, nekadašnji član bjeljinskog Radnika uvršten je dva puta uzastopno u tim kola holandskog prvenstva.

"Forma mi je u usponu, iako moj tim igra loše. Prema mišljenju trenera, medija i javnosti moja igra je na visokom nivou i to je razlog što su me već dva puta zaredom uvrstili u tim kola", počinje razgovor Memišević za portal Klix.ba.

Groningen u 2018. godini još nije ostvario pobjedu, a posljednje tri utakmice je remizirao.

"Nikako da nas krene. Protiv Heraclesa smo vodili s 3:1 pa je meč okončan rezultatom 3:3. U posljednjem kolu smo protiv NAC Brede vodili sve do 86. minute i na kraju smo ostali bez pobjede. Dosta nam se ekipa promijenila i tim je bez iskustva s dosta mladih igrača. Mislim da smo u ovom trenutku treća najmlađa ekipa u Evropi i to je po mom mišljenju glavni razlog nešto lošijih igara", istakao je Memišević.

Mlada ekipa

Groningen u srijedu igra novu prvenstvenu utakmicu, a ovaj put gostuju slabašnom Twenteu.

"Oni su ekipa koja imaju dobar rejting u Holandiji, ali ove godine igraju očajno. Međutim, u Holandiji je sve moguće. Tako ih možemo lagano pobijediti, kao i prošle godine, a možemo i izgubiti. Idemo s mladom ekipom i pokušat ćemo pobijediti", optimista je naš stoper, koji se osvrnuo i na klupske ambicije.

"Prvo želimo i službeno osigurati opstanak, a za to nam je potrebno još nekoliko pobjeda. Nešto više ove sezone nećemo moći napraviti, ali klub je i ranije nagovijestio da je ove sezone cilj prodati neke igrače kako bi zaradili. Tako da je trenutna pozicija otprilike i mjesto koje je su čelnici kluba priželjkivali", pojasnio nam je.

Tokom zimske pauze holandski mediji su pisali da se Memišević nalazi na korak od prelaska u AZ Alkmaar, ali je ipak ostao u Groningenu.

Ističe ugovor

"Mnogi su krivo shvatili zainteresovanost AZ-a, jer su mislili da je došla zvanična ponuda u klub. Međutim, moj menadžer je s njima razgovarao, ali budući da nisu našli zajednički jezik, pregovori su prekinuti odmah na početku. Bilo je u međuvremenu određenog interesovanja iz Njemačke, bio sam čak blizu i Rusije, ali je ostalo samo na pričama. Sada konkretno ništa nema. Moram naglasiti da dolazi moja posljednja godina ugovora i realna je opcija da na ljeto promijenim klub. U suprotnom bi sljedeće zime mogao potpisati ugovor s novim klubom kao slobodan igrač, a to za Groningen nije dobra opcija. Ukoliko nastavim s dobrim partijama i ako stigne poziv u reprezentaciju, transfer je još realniji. Drugačije je kada si reprezentativac i kada nisi", istakao je Memišević.

Bh. defanzivac nije se našao na spisku sekektora Roberta Prosinečkog za januarske prijateljske mečeve.

"Bilo je nemoguće da igram u Americi, jer nisu igrani u FIFA-inim terminima. U takvim slučajevima klub nema osiguranja u slučaju povrede i sigurno me ne bi pustili. Sada se nadam pozovu i vidjet ćemo da li ja selektoru odgovaram kao igrač i da li sam mu potreban. Uvijek sam tu za BiH, a na selektoru je da odluči i ja ću to poštovati, kao što sam to radio dok je Baždarević bio selektor", rekao je Memišević za kraj razgovora.