Nogomet
107

Mehmed Baždarević za Klix.ba: Drago mi je da se i danas priča o Videotonu

Piše: N. Jamaković
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legenda FK Željezničar Mehmed Baždarević trenutno je bez trenerskog angažmana, a vrijeme koje ima na raspolaganju koristi da gleda utakmice i treninge klubova koji su mu interesantni. Današnji datum i Željinu utakmicu protiv Videotona iskoristili smo kao povod za razgovor sa ovim bh. stručnjakom.

Željezničar je, naime, prije 29 godina izgubio jednu od najvažnijih utakmica u svojoj historiji, odnosno eliminisan je u revanš meču polufinala Kupa UEFA na Grbavici protiv mađarskog Videotona.

Baždarević za Klix.ba ističe da su sjećanja na tu utakmicu još su svježa, "kao da je bilo jučer".

"To su datumi koji obilježe život jednog igrača ili kluba, bilo u pozitivnom, ili negativnom smislu. Mi smo se plasirali u polufinale tog takmičenja, čime smo ostvarili nešto što nikome iz BiH nije uspjelo, ali ostaje i žal što nismo otišli do samog finala, jer smo bili spremni za to. Ipak, činjenica da se o tome govori i toliko godina poslije, najbolje govori kakav je to bio uspjeh, ali i koliko su tu uspješnu Željinu generaciju svi voljeli. Zato mi je drago da se i danas priča o tome", rekao je popularni Meša.

Muk i nevjerica u svlačionici

Kaže da mu se pri samom spomenu Videotona pred očima pojave te zadnje minute i gol koji je Željezničar primio u posljednjim minutama.

"Sjećam se tog muka u svlačionici i nevjerice koja je vladala. Ipak, mislim da mi u tim trenucima nismo ni bili svjesni šta smo izgubili, to je dolazilo tek u narednim danima i sedmicama, odnosno najbolje smo postali svjesni toga gledajući finale koje nam je za malo izmaklo. Emocije su bile pomiješane, bili smo tužni zbog eliminacije, ali i sretni i ponosni što smo uopće igrali jednu tako veliku utakmicu", prisjeća se naš sagovornik.

Baždarević je već devet mjeseci bez trenerskog angažmana, te kaže kako se sada kaje što je odbio neke ponude francuskih drugoligaša, te Ajaccioa koji se bori za opstanak u društvu najboljih.

"Želio sam dobiti priliku u klubu koji se ne bori za opstanak, međutim, sada smatram da sam pogriješio što nisam prihvatio jednu od ponuda. Ovo vrijeme dok ne radim sada koristim za gledanje treninga i utakmica nekih klubova, kako bih zadržao kontakte sa ljudima, ali i sa terenom. Evo baš sam ovih dana gledao treninge PSV-a u Holandiji. Prvu narednu, ozbiljniju, ponudu koju dobijem ću prihvatiti", govori Baždarević.

Sa zanimanjem prati dešavanja u vezi sa reprezentacijom BiH, te iščekuje Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Bio sam veliki optimista i u kvalifikacijama, a i sada tvrdim da imamo kvalitetnu ekipu. Protivnike u grupi trebamo poštovati, ali ni sebe ne trebamo podcijeniti. Naravno, ne smijemo biti ni bahati, niti se precjenjivati. Ipak, vjerujem našem stručnom štabu na čelu sa Safetom Sušićem, kao i igračima, da možemo proći grupu. A onda, ko zna. Nije nemoguće i ostvariti i bolji rezultat, jer je na SP 4-5 izrazitih favorita, te nekoliko autsajdera, dok smo mi među ekipama koje bi mogle napraviti značajniji rezultat, a tu već odlučuju nijanse", kazao je Baždarević.

Nakon poraza u prijateljskoj utakmici od Egipta 0:2, u javnosti su se počele pojavljivati određene informacije koje ukazuju na određene probleme u reprezentaciji, no Baždarević smatra da su to dječije bolesti.

Reprezentaciji je potreban mir

"Uvjeren sam da će to već na prvom okupljanju reprezentacije biti prevaziđeno. Tih nekih sitnih nesuglasica ima u svakom klubu i reprezentaciji, i to nije nešto što treba zabrinjavati. Možda je i dobro što se nešto tako desilo da malo razdrma reprezentaciju, jer smo imali dug period koji je bio vrlo ugodan. Reprezentaciji je, međutim, sada više nego ikada potreban mir i ja se nadam da će oni imati sve uslove da se spreme na najbolji način", dodaje Baždarević.

On je naveo i kako je uspjeh reprezentacije BiH dao energiju i klubovima u domaćem prvenstvu, te smatra da je upravo zbog tog uspjeha reprezentacije ovogodišnja Premijer liga BiH i kvalitetnija i zanimljivija nego ranije.

"Raduje me da je nekoliko klubova u utrci za titulu, a ja se naravno nadam da će Željezničar osvojiti prvenstvo. Također, nadam se da će Željezničar kao i drugi naši klubovi konačno napraviti neki iskorak u Evropi, što bi bilo od velikog značaja za sve. Mislim da Željo ima kvalitet da prođe predkvalifikacije", zaključio je Baždarević.