Podcast "oPsajd"
284

Medunjanin otkrio brojne pikanterije iz svlačionice Zmajeva: Prevare, otkazi, sastanci...

K. H.
Bivši reprezentativac BiH u nogometu Haris Medunjanin otvorio je dušu u razgovoru za podcast "oPsajd" te je otkrio mnoge nepoznate stvari koje su se dešavale u svlačionici Zmajeva posljednjih sedam-osam godina.

"Kada dođeš kod nas, drugačije je nego u Nizozemskoj. Tamo ima mnogo pripreme i analize, a kod nas je više 'hajde igraj'. U BiH nema ničega, gledali smo TV, a da nismo znali ni ko igra, ni šta igra. Mi smo vjerovali u sebe jer smo imali dobre igrače i to je razlog zašto smo otišli na Svjetsko prvenstvo, a ne neke taktičke zamisli. Jednostavno, poklopilo se. Sušić je pustio igrače koji su bili najbolji da igraju, upravo zbog toga, što posebno cijenim kod njega", kazao je Medunjanin na početku.

Nakon toga, on je istakao da je bio posebno razočaran kada je minutu prije utakmice na Marakani saznao da neće igrati u prvoj postavi protiv Argentine.

"Odeš na Svjetsko prvenstvo nakon što si igrao sve utakmice kvalifikacija i da sam ja trener, u prvom meču bih dao šansu tim igračima koji su odveli reprezentaciju na takmičenje, posebno jer se ne očekuje da pobijediš Argentinu. Poslije dolaze novi igrači i oni koji se moraju prodati, a već na američkoj turneji sam znao da neću igrati od početka, baš kao ni Ibišević. Ipak, nije uredu da mi minutu prije utakmice kažeš da ne igram, pet minuta prije izlaska na Marakanu mi kažeš da sam na klupi, a ja bih više poštovao da sam to od početka precizno znao, kao što nisam", istakao je Medunjanin koji je dodao da atmosfera u reprezentaciji uopšte nije bitna ukoliko nema pravog sistema.

Kazao je i kakve nesuglasice je imao s Prosinečkim i Baždarevićem i šta ga je posebno motivisalo, a zatim razočaralo kod Robija.

"Uvijek sam bio u dilemi, ako kažem nešto, više neću dobijati pozive. Ipak, kako sam bio stariji, rekao sam Baždareviću šta mislim. Rekao sam mu: 'Ja ne znam jesi li ti selektor ili šta si, ti se bojiš svakoga, ne znam zašto si onda trener'. To je bilo pred turneju u Japan u koji niko nije htio da ide. Ni ja nisam želio, a onda me Baždarević moli. Kažem mu: 'Što moliš mene, a ne njih, ako smo ekipa, onda idemo svi'. Ovi malo veći igrači su mogli raditi šta požele, jer ih niko nije dirao, a onda sam otišao tamo jer volim nogomet. Kod Prosinečkog je bilo slično, u Americi na turneji je vikao na igrače i jedva sam čekao da dođu oni iskusniji, ali on je onda šutio, što meni smeta", rekao je bivši bh. reprezentativac.

Medunjanin je otkrio da su jedino kod Baždarevića imali detaljne analize, a da Prosinečki polovini igrača nije znao ni imena. Sušić je, pak, na početku priprema govorio da zna koji će igrači igrati utakmicu, što je Medunjaninu posebno smetalo.

"Ja smatram da kad trener nema karaktera i kada su igrači jači od njega, onda od te priče nema ništa. Ne može igrač biti bitniji od trenera, on mora biti ponekad strog i pokazati karakter. Kod Baždarevića smo jedino radili detaljne pripreme unaprijed, dok Prosinečki polovini igrača nije znao ni imena. Kao trener moraš imati čitavu ekipu koja se bori za tebe. Sušić je došao na pripreme i rekao kako već zna prvu postavu te da ne igramo oštro i kako sam se uvijek želio dokazati, to me ubilo u pojam", prisjetio se Medunjanin.

Zatim se dotakao famozne utakmice protiv Kipra u Zenici nakon Svjetskog prvenstva, kada je naš tim doživio poraz, a iako su on i još neki iskusniji igrači govorili Sušiću da sistem od 4-4-2 ne djeluje, on ih nije poslušao.

"Uvijek ima igrača koji 'moraju' igrati, a to se vidi. I kod nas u reprezentaciji je bilo tako, a kada smo poslije Svjetskog prvenstva izgubili od Kipra, Pape je počeo eksperimentisati s Tinom Sušićem i Prcićem. Nas nekoliko iskusnih Džeko, Ibišević, Mujdža, Lulić i ja rekli smo mu poslije pripremne protiv Lihtenštajna da sistem 4-4-2 dijamant ne ide, a on je govorio da ga hoćemo smijeniti. On je ipak tvrdio da to ide, nije nas slušao i mi izgubimo od Kipra, nakon čega je bio kraj", rekao je Medunjanin koji je na kraju otkrio kako je završio karijeru u reprezentaciji:

"Kada smo bili u Bugarskoj, Prosinečki mi je rekao da prvu utakmicu neću igrati, ali da protiv Senegala hoću. Ja mu kažem da ga poštujem i respektujem i da će biti kako on kaže, a kada sam 20 minuta ušao protiv Bugarske, on je samo vikao na mene i šta god sam uradio nije valjalo. Odmah sam znao da neću igrati protiv Senegala, kao što je i bilo, dobio sam pola sata na terenu i tu sam završio svoje u reprezentaciji", kazao je Medunjanin.