Bez plasmana na SP
39

Mediji u Italiji nakon neuspjeha u baražu: Ovo je apokalipsa, tragedija i katastrofa

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mediji u Italiji ogorčeni su na nogometne reprezentativce nakon ispadanja od Švedske u meču baraža za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a ekipa se našla na udaru tamošnjih medija.

Azzurri su na San Siru u uzvratnom meču odigrali meč bez pogodaka, pa su gosti zahvaljujući pobjedi u prvom meču osigurali plasman na smotru najboljih.

Italija je tako nakon 14 uzastopnih plasmana na SP prvi put nakon 60 godina ostala bez Mundijala, a u talijanskim medijima je takav rezultat okarakterisan kao "nezapamćena sramota".

Corriere dello Sport ispadanje od Švedske nazvao je apokalipsom.

"Gotovo je. Apokalipsa, tragedija, katastrofa. Nazovite ovo kako želite, ali molim vas, nemojte govoriti o sistemu koji ne radi. Naš fudbal je u ozbiljnoj krizi, ali nije niži od švedskog i švicarskog. Ovdje se završava put mnogih šampiona, Buffona, Barzaglija, De Rossija. Neobjašnjivo smo se odrekli reprezentacije s identitetom u toku kvalifikacijskih mečeva", objavio je Corriere dello Sport.

Tuttosport je selektora Gian Piera Venturu nazvao totalnim promašajem, dok su u drugom tekstu novinari napisali da je on naslijedio ekipu s karakterom bivšeg selektora Antonija Contea, a da će ih ostaviti u stanju zbunjenosti. Za kraj, naveli su da će Švedska igrati na SP, sviđalo se Talijanima to ili ne.

Gazzetta dello Sport piše da je reprezentacija s ovim rezultatom uspjela "nadmašiti" prethodna dva katastrofalna kvalifikacijska ciklusa, koji su bili poput "nacionalnih tragedija" te da se čak ni takvi rezultati ne mogu porediti s ovakvom sramotom.

Također su napisali da reprezetacija koja u 180 minuta ne može postići pogodak Švedskoj ne zaslužuje plasman na smotru najboljih, kao i to da je nejasna promjena formacije u posljednjem trenutku s obzirom na to da se tokom kvalifikacija igralo s četiri igrača u odbrani, a onda je Ventura "izvlačio živu glavu" s provjerenom igrom s tri igrača u odbrani.

Za kraj, napisali su da poslije mraka uvijek dolazi svjetlo i da je talijanski nogomet trenutno u mraku.

La Repubblica je poraz od Švedske također nazvala apokalipsom te su njeni novinari napisali da je ostao gorak ukus zbog golmana Gianluigija Buffona, koji se sa suzama u očima oprostio od šestog nastupa na SP.