Premijer liga BiH
11

Mečevi odluka: Zrinjski protiv Sarajeva, Željezničar dočekuje Široki

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon podjele Premijer lige BiH vidjeli smo po tri kola u Ligi za prvaka i u Ligi za opstanak, a do kraja je ostalo još sedam kola. Iako je poprilično mnogo bodova u igri, kao i međusobnih okršaja timova koji se bore za najbolja, odnosno najgora mjesta, današnji mečevi mogu uveliko odrediti tok do kraja prvenstva.

U 4. kolu Lige za prvaka danas nas čekaju tri meča, dok nas u 4. kolu Lige za opstanak čakaju dva meča, tako da će preostati samo još jedan meč ovog kola, a u njemu se u ponedjeljak od 16:30 sati sastaju Vitez i Čelik.

Liga za prvaka

Željezničar - Široki Brijeg (16:30 sati, Moja TV)

Radnik Bijeljina - Krupa (16:30 sati)

Zrinjski - Sarajevo (18:30 sati, Moja TV)

Tabela Lige za prvaka:

U Ligi za prvaka danas bismo mogli dobiti mnogo jasniju sliku, ali isto tako, može se očekivati i povećanje neizvjesnosti, jer sastaju se timovi koji se bore za titulu i za Evropu.

Jedan derbi igrat će se u Mostaru gdje će Zrinjski dočekati Sarajevo, dok će se drugi derbi igrati u Sarajevu gdje Željezničar igra protiv Širokog Brijega.

Koliko god sudionici ovih mečeva bili fokusirani na svoj meč, mnogo će ih zanimati i ishod drugog meča. Prvi na rasporedu je okršaj Željezničara i Širokog Brijega na Grbavici.

Željo u pravoj euforiji dočekuje Širokobriježane pošto je lider tabele pri čemu je dobio i generalnog sponzora Ziraat banku. Na Grbavici se najavljuju velike stvari, a sve će izgledati mnogo ljepše ukoliko se danas upišu tri boda.

"Očekuje nas derbi i protivnik kojeg dobro poznajemo. Ove zime smo odigrali tri zanimljive utakmice, a isto očekujemo i u subotu. Nemamo kartoniranih igrača, a nedostaje Blagojević zbog upale sinusa. Ostali su spremni, željno očekujemo utakmicu i želimo pobjedu", izjavio je treber Željezničar Admir Adžem.

Široki, kao i obično ove sezone, ima problema s povredama pa će tako biti promjena u sastavu gostiju. Zlomislić i Lončar imaju problema s povredama, a nekolicina igrača je virozna. Ipak, trener Goran Sablić vjeruje u svoj tim.

"Ne vidim razlog zašto ne bismo mogli zakomplicirati stanje u samom vrhu nakon subotnjeg derbija na Grbavici. Naravno, za to ćemo, u odnosu na utakmicu sa Zrinjskim, prije svega morati popraviti igru u srednjem redu te učinkovitost u napadu. A za to će biti nužno podići razinu agresivnosti i odlučnosti, kazao je Sablić.

Veliki derbi igra se i u Mostaru gdje Zrinjskij s četiri remija u nizu dočekuje Sarajevo koje je nakon dva poraza i remija prošle sedmice na Koševu savladalo Krupu. Zrinjski je svjestan da mora ići na pobjedu, posebno ako Željezničar slavi na Grbavici u meču koji je zakazan dva sata ranije nego meč u Mostaru.

Zbog eventualnih novih suspenzija Blaž Slišković je na jučerašnjoj konferenciji za medije mnogo više vremena posvetio stvarima koje se ne tiču današnjeg okršaja i postavlja se pitanje koliko će takve okolnosti poremetiti Plemiće.

"Svojim izjavama tražim pomak u fudbalu, ne može nas vaditi samo reprezentacija. Nestat će džeka, pjanića i lulića, odakle ćemo crpiti igrače nego iz domaćih klubova. Nema više onih koji su se prije dvadeset godina rodili u Metzu ili Frankfurtu. Ovdje se trebamo organizirati i crpiti talente. Sramota je da dvadeset godina u Mostaru nema igrača koji je kvalitet Bajevića, Marića, Hadžiabdića ili pokojnog Matijevića, šta smo napravili?", govorio je jučer Baka.

U Sarajevu se nadaju novom dobrom rezultatu, a trener Husref Musemić ističe da je pobjeda protiv Krupe u prošlom kolu vratila samopouzdanje.

"Pobjeda protiv Krupe je uspjela da vrati samopouzdanje kod igrača, protiv njih smo odigrali dosta kvalitetnu utakmicu po teškim uslovima i zasluženo smo pobijedili nakon koje su se igrači malo vratili psihološki i u smislu samopouzdanja tako da je ona dobrodošla", zaključio je Musemić.

Treći meč Lige za prvaka danas igraju Radnik i Krupa u Bijeljini. Riječ je o meču koji je pao u drugi plan, ali može biti vrlo važan za oba tima, jer oba tima još uvijek imaju sasvim realne šanse za osvajanjem četvrtog mjesta na tabeli, a ono bi moglo voditi u Evropu naredne sezone.

Liga za opstanak

Mladost - Sloboda (16:30 sati)

Borac - GOŠK (18:00 sati)

Tabela Lige za opstanak:

U Ligi za opstanak nastavljaju se borbe za opstanak u ligi, a koje vode ekipe GOŠK-a, Slobode i Čelika.

Sloboda u ovom kolu gostuje rasterećenoj ekipi Mladost iz Doboja kod Kaknja. Nakon poraza Mladosti od GOŠK-a u prošlom kolu, posebnu pažnju privukla je izjava trenera Mladosti Edisa Mulalića.

"Moja ekipa se nikada nikome neće skloniti ni pokoriti do kraja. To smo i danas ovdje pokazali. To smo pokazali i protiv Borca i protiv Viteza i pokazat ćemo u svakoj utakmici do kraja. Ako neko to misli, malo se, da izvinite, z******. Znači, z****** se dobro ko to misli. Sad, druge stvari koje će utjecati sa strane, ne mogu ja utjecati na njih. Ali moji momci se neće nikome skloniti do kraja prvenstva. Sve možeš oprati, samo crn obraz nikada", kazao je Mulalić u jednom dahu.

Još uvijek se ne zna na šta je Mulalić tačno mislio, a ono što je sigurno jeste da će njegov tim u skoro svakom meču Lige za opstanak imati pravo da bude rasterećen zbog činjenice da milimetri dijele od toga da matematički osigura opstanak. Protivnici s kojima će Mladost igrati, međutim, obično imaju ogromne motive za opstankom, baš kao i Sloboda.

U drugom meču Lige za opstanak GOŠK putuje Borcu, a oba tima se nalaze u poprilično dobroj formi. Borac u posljednjih pet mečeva ima samo jedan poraz, ali i tri remija, dok je GOŠK u posljednjih šest mečeva upisao čak tri pobjede, dva remija i samo jedan poraz.