Nogomet
2

Matthäus: Ne može Bayern igrati katalonskim stilom

Totalsport
Legenda njemačkog nogometa Lothar Matthäus priključio se valu kritika na račun stila igre koji njeguje Bayernov trener Pep Guardiola.

Nakon što je Real Madrid u polufinalu Lige prvaka deklasirao Bavarce s ukupnih 5-0 njemački su mediji puni kritika prema Guardioli i njegovoj "tika-taki", igri s beskonačnim dodavanjima kakvom je svojedobno učinio Barcelonu nedodirljivom. U Bayernu je s takvom igrom uvjerljivo osvojio Bundesligu, ali evropski naslov nije uspio odbraniti.

"Ovdje ne možete igrati katalonskim stilom. Ne možete očekivati da Bayern igra poput Barcelone", rekao je za Allgemeine Zeitung Lothar Matthäus, isti onaj koji je prije samo mjesec dana u razgovoru za web-stranicu Bundeslige izrazio oduševljenje Guardiolom i poručio kako Bayern pod njegovim vodstvom može biti samo još bolji.

No, nekoliko lošijih utakmica posljednjih sedmica promijenilo je u potpunosti Matthäusovo mišljenje.

"Guardiola je radio previše rotacija zbog čega je ekipa izgubila ritam. Posebno se to vidi na primjeru Philippa Lahma. Zbog njegovog konstantnog seljenja između desnog boka i veznog reda uvukla se nesigurnost u cijelu ekipu", dodao je penzionisani nogometaš koji je 12 sezona nosio dres Bayerna.