Oštre kritike
0

Matthäus: Guardiola je pravio neoprostive greške, opet je morao izmišljati

N. K.
Lothar Matthäus (Foto: Instagram)
Lothar Matthäus (Foto: Instagram)
Legendarni Lothar Matthäus smatra da je glavni krivac što je Chelsea osvojio titulu prvaka Evrope pored favorizovanog Manchester Cityja zapravo trener Građana Pep Guardiola.

"Guardiola je sve promašio kada je na teren poslao postavu bez klasičnog zadnjeg veznog. Ilkay Gündogan je igrao bez podrške Fernandinha ili Rodrija i umjesto s klasičnim špicem počeo s lažnom devetkom. Svojom postavom je ukrao Ligu prvaka klubu i navijačima te sada mora slušati oštre kritike sa svih strana. Siguran sam da će biti i internih diskusija o mogućem rastanku. Igrači će nakon ovog finala sigurno sumnjati u njega", tvrdi Matthäus u svojoj kolumni za njemački Sky.

Smatra i da je Guardiola bespotrebno komplikovao, iako je još ranije u toku sezone pronašao pobjedničku formulu.

"Morao je opet probavati nešto, izmišljati domišljatost u najgorem mogućem trenutku. Potpuno je zaslužio poraz. Neki igrači na terenu nisu znali gdje idu jer ih je stavio na pozicije koje im nisu poznate. To je najgore što trener može uraditi. Neobjašnjivo i neoprostivo. Garantovano je izgubio povjerenje mnogih, i u klubu i van njega. Izgubio je povjerenje svojih igrača, a ono se teško ponovo stiče. Ne bih se iznenadio da je nakon svega prošlo vrijeme Guardiole u Cityju", poručio je Matthäus.

Podsjetimo, Chelsea je u finalu u Portu golom Havertza slavio protiv Cityja rezultatom 1:0 te tako osvojio Ligu prvaka.