Ponovo u bordo dresu
0

Matija Matko: Opet ću zabiti Željezničaru!

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Matija Matko
Matija Matko
Matija Matko je hrvatski nogometaš koji je u karijeri, osim za klubove u domovini, nastupao i u Bugarskoj i BiH. Bio je član omladinskog pogona GNK Dinamo Zagreb, a profesionalnu karijeru je počeo u Hrvatskom Dragovoljcu. Na bh. terenima je nastupao za Sarajevo i Zrinjski, gdje je ostavio najviše traga, a bio je i član Zvijezde iz Gradačca. S njim smo razgovarali o njegovoj karijeri, porodičnoj tragediji koju je teško podnio i povratku u ekipu s Koševa.

U karijeri si ranije nastupao i u Premijer ligi BiH. Igrao si za Čelik, Sarajevo, Zrinjski i Zvijezdu. Iz kojeg kluba nosiš najljepše uspomene i zašto?

Teško je govoriti o tome jer ne želim nikoga povrijediti. Izuzetno lijepo mi je bilo igrati za Čelik i Zvijezdu, ali najljepše mi je bilo dok sam nosio dres Sarajeva. Klub sa Koševa ima posebno mjesto u mom srcu, jer se u Sarajevu osjećam kao kod kuće. Ljudi su ovdje gostoljubivi kao mi Zagorci. Zaista, imam samo riječi hvale za njih, zahvalan sam što su me prihvatili kao sebi ravnog. Iako nisi igrao dugo za Sarajevo, svi te najviše pamte po golu iz 2006. godine, kojim je prekinut niz loših rezultata protiv rivala Željezničara. Tada si na Grbavici donio pobjedu Bordo ekipi. U kakvom sjećanju ti je ostala ta utakmica?

Utakmica i pobjeda na Grbavici se ne zaboravljaju. Uvijek ću se sjećati radosti i sreće simpatizera i navijača Sarajeva. Bilo mi je izuzetno drago sve ih obradovati pobjedom nad ljutim rivalom, jer znam šta im derbi znači.

Iz poznatih razloga si ostao ljubimac navijača Sarajeva, koji se i sada raduju tvom povratku. Koliko ti znači njihova podrška?

Podrška treba svakom igraču i cijeloj ekipi. Ja sam siguran da su naši navijači uz nas i da će tako ostati. Mi igramo zbog njih i oni su nam neophodni.

Nakon zapaženih igara u ekipi Sarajeva, otišao si u Zrinjski, gdje si bio zaista uspješan golgeter. Možeš li nam prokomentarisati vrijeme provedeno u Mostaru?

U Mostaru sam za Zrinjski igrao zaista odlično, kao i cijela ekipa. Za odlične partije smo nagrađeni osvajanjem Kupa BiH. To je za mene veoma značajan trofej.

Okušao si se i u bugarskoj ligi u dresu ZSKA Sofia. Kako je bilo igrati tamo i možeš li napraviti paralele između bh., hrvatske i bugarske lige?

U Sofiji sam se kratko zadržao, ali sam upoznao klub i ligu. Što se kluba tiče, uslovi su bili odlični, kao i cijela atmosfera u klubu i oko njega. Kada je riječ o usporedbi liga, bh., hrvatska i bugarska liga su, prema mom mišljenju, izjednačene po kvalitetu. Također, u svakoj od liga dominira nekoliko klubova koji se bore za titulu. Sve je poprilično izjednačeno. U Sarajevo se vraćaš nakon igranja u Zvijezdi, gdje je tvoj trener, kao i sada, bio Dragan Jović. Da li je on imao utjecaja na tebe?

Jović je imao veliki utjecaj na mene i moju karijeru. Gotovo sam završio karijeru, jer mi je brat prošle godine umro i to me slomilo. Ne znam kao bih to opisao, taj gubitak, teško mi je uopće govoriti o tome, ali morao sam dalje radi sebe i svoje majke. Tada me je trener Jović pozvao u Zvijezdu. Bilo mi je teško da idem, ali ipak, morao sam, jer me, kako mi to kažemo, nije bilo nigdje. Zahvalan sam Joviću što me polako dovodio u formu. Zahvalan sam i ljudima iz Zvijezde koji su mi također pomogli.

Sarajevu i nije išlo baš najbolje u prvom dijelu sezone. Može li se to popraviti u nastavku prvenstva i kakve su ambicije do kraja sezone?

Naše ambicije su jasne, a to je izlazak u Evropu. Svi znaju zašto je to bitno i naš je cilj do kraja prvenstva osigurati poziciju kako bismo se plasirali u neko od takmičenja. Ako nam se ukaže prilika za titulu, definitivno ćemo se boriti do kraja. Raduješ li se igranju za Sarajevo pred najvatrenijim navijačima ekipe s Koševa?

Ma to je i više od radosti. Jedva čekam da počne prvenstvo i da zaigram u bordo dresu pred koševskom publikom. Vjerovatno itekako osjećaš rivalitet Sarajeva i Željezničara. Koliko ti znači gradski derbi i da li nestrpljivo očekuješ tu utakmicu?

Naravno da osjetim rivalitet, i prije sam bio dio toga. Ta utakmica mnogo znači za sezonu, igrače i navijače, ali ne trebamo još razmišljati o tome. Do derbija ima još mnogo utakmica, a mi moramo igrati jednu po jednu.

Benjamin Isović je pjesmom ovjekovječio tvoj gol na Grbavici. Nekima je pjesma simpatična, nekima baš i ne. Kako je ti komentarišeš i da li će Matko ponovo zabiti Željezničaru?

Kad vidim Benjamina ja bih trebao kleknuti i zahvaliti mu se od srca. Pa zaista, malo je igrača koji su pjesmama opjevani. Veliko mu hvala od srca, i njemu i navijačima Sarajeva. Znam da neki ne vole tu pjesmu, ali to je njihov problem. Meni se sviđa i ako Bog da opet ću zabiti Željezničaru.