Lideri španske Primere
0

Martinez: Levante je porodica, a Ballesteros stub ekipe

Totalsport
Juan Ignacio Martinez (Foto: Reuters)
Juan Ignacio Martinez (Foto: Reuters)
Juan Ignacio Martinez, 47-godišnji trener Levantea, senzacionalnog lidera na tabeli španske Primere, u velikom intervjuu za službenu stranicu UEFA-e prokomentirao je dosadašnji tok sezone iz snova za njega i njegovu ekipu.

Levante je vodeći na tabeli nakon osam odigranih kola u španskom prvenstvu s 20 bodova. Real Madrid ima bod manje, a Barcelona zaostaje za dva boda. Nakon dva startna remija, Levante je uknjižio šest uzastopnih pobjeda. Onu posljednju ostvario je u nedjelju na gostovanju kod Villarreala s 3-0, te je prvi put u historiji zasjeo na čelnu poziciju na tabeli Primere.

"Moramo biti sasvim iskreni. Niko od nas ovako nešto nije mogao ni zamisliti, čak niti u najluđim snovima. Naprosto smo željeli osvojiti što više bodova, ali ovakva serija je naprosto fenomenalna. Jasno nam je da je sezona duga i da će biti i razočaravajućih trenutaka za nas, ali sada želimo uživati u ovim krasnim trenucima", započeo je Martinez.

Prošle sezone ste imali u timu jednu zvijezdu, Felipea Caiceda, i borili ste se za ostanak. Sada više nema ni Ekvadorca u timu, a vaša ekipa je odgovorila na nevjerovatan način. Šta je ključ?

  • Ima ih mnogo. Ja sam novi u ovome klubu i morao sam u početku shvatiti dvije važne stvari. Nivo predanosti u svlačionici i apsolutno povjerenje koje navijači imaju u našu ekipu su od krucijalne važnosti. Ovaj klub je porodica. Prijem koji imamo kod naših navijača kada igramo kod kuće je famozan. Navijači satima čekaju kako bi dočekali dolazak klupskog autobusa na stadion. Atmosfera je krasna i nadam se da će ostati takva do kraja sezone.

S igračima kao što su Sergio Ballesteros, Nano, Javi Venta, Asier Del Horno, Jose Barkero i Valdo, čini se da je iskusno važan faktor u vašoj ekipi?

  • U važnim trenucima utakmice iskustvo igra svoju ulogu. Igrač može biti iskusan i po godinama i po stažu. Ima igrača s puno utakmica u nogama koji su očvrsnuli igrajući u prvoj ligi i to je važno. Mi u klubu osjećamo da nam iskustvo naših igrača itekako pomaže.

Sergio Ballesteros, koji ima 36 godina, postao je poput idola u klubu, simbol ekipe u kojoj doživljava drugu mladost...

  • Ballesteros je stub ekipe. Njegove predstave su izvanredne, ali nisu došle iz ničega. Prvi dolazi u svlačionicu, a posljednji iz nje izlazi. Nije od velikih riječi, ali kroz ponašanje i igre na terenu nametnuo se kao vođa.

Jeste li očekivali da će ekipa biti tako čvrsta u odbrani (samo tri primljena gola u osam utakmica, op.a.)?

  • Organizirali smo u pripremnom periodu prijateljske utakmice takmičarskog naboja s jakim suparnicima. Igrali smo, recimo, protiv urugvajskog Penarola, koji je igrao u finalu Copa Libertadoresa, te protiv Parme i Boltona. Već tada smo počeli graditi čvrstu i ozbiljnu ekipu. Opet, nismo mogli niti zamisliti da ćemo se naći u ovakvoj situaciji.