Nogomet
16

Martin O'Neill: Vježbat ćemo penale, moramo paziti na prekršaje zbog Pjanića

Piše: O. T.
Martin O'Neill (Foto: EPA)
Martin O'Neill (Foto: EPA)
Selektor fudbalske reprezentacije Irske Martin O'Neill naglašava da će njegov tim sa puno samopouzdanja dočekati utakmice baraža, ali priznaje da je tim reprezentacije Bosne i Hercegovine u odličnoj formi.

"Mislim da su snažni i dobro im ide u ovom trenutku", kazao je O'Neill nakon što je objavio preliminarni spisak igrača za utakmice baraža.

"Odradili su vrlo dobar posao u gostujućoj utakmici protiv Kipra, a bilo je teško. Sada su raspoloženi, snažni, imaju nekoliko zaista dobrih igrača u velikim ligama i bit će teško, ali mi imamo puno samopouzdanja", istakao je bivši trener Celtica, Aston Ville i Sunderlanda.

Irska je u posljednje dvije utakmice kvalifikacija ostvarila pobjedu i poraz. Savladali su aktuelne svjetske prvake Njemačku, te izgubili od Poljske, O'Neill smatra da je zbog pobjede nad Njemačkom njegov tim u odličnom rapoloženju, "Utakmica protiv Njemačke nam je ulila samopuzdanje i mislim da ga nismo izgubili u meču protiv Poljske tako da smo spremni za predstojeće dvije utakmice."

Nakon toga selektor Irske je govorio o Miralemu Pjaniću i Edinu Džeki pošto od njih dolazi najveća opasnost po njegov tim.

"Ne smijemo praviti jeftine prekršaje okolo kaznenog prostora ili malo dalje, jer kada vam je protivnik neko poput Miralema Pjanića, koji je ekspert za slobodne udarce, onda sebi pravite veću opasnost nego što ste željeli.

Kada je Džeko spreman, a vjerovatno će biti, on je top igrač koji igra odličan fudbal kao na klupskom nivou. Bio je briljantan u posljednjih četiri, pet godina. Na ova dva igrača ćemo morati posebno obratiti pažnju", napominje O'Neill.

Novinari su O'Neilla pitali da li će njegov tim vježbati i penale, na što je selektor dao potvrdan odgovor. "Ne vidim razlog zašto ne bi. Naravno da nije ista atmosfera kao na utakmici, ali lijepo je znati da ste vježbali i razmišljali o tome."