Odmara u Hrvatskoj
237

Marko Topić: Željezničar će teško nadoknaditi odlazak Lendrića, a u Švedskoj je sve moguće

Piše: E. I.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši bh. nogometni reprezentativac Marko Topić za naš državni tim je igrao u teškim trenucima, davao je maksimum i zbog toga je izuzetno cijenjen među navijačima.Marko je nedavno zajedno s Admirom Smajićem bio u užoj konkurenciji za preuzimanje ljubljanske Olimpije. Ipak, rukovodstvo slovenskog kluba odlučilo se za Igora Bišćana.

Topić je za Klix.ba istakao kako je, nakon što nije realizovan transfer u Olimpiju, otputovao s porodicom na odmor na Krk.

''Što se tiče Olimpije mislim da smo početkom aprila imali prvi sastanak s prvim čovjekom kluba Milanom Mandarićem. Bili smo u Portorožu i razgovarali smo tri sata. Potom smo pozvani da posmatramo derbi između Olimpije i Maribora krajem aprila i bili smo njegovi gosti na utakmici. U međuvremenu smo pripremili analizu utakmica i analizu ostalih ekipa, pozitivne i negativne stvari, viđenje tima u narednoj sezoni, listu fudbalers koji ostaju, listu onih koji idu i moguća pojačanja. Cijelo popodne razgovarali smo s Mandarićem, a sa mnom su bili Smajić i naš menadžer Milomir Ćurćić. Bilo je planirano da trener golmana bude Tomislav Piplica. Nakon okršaja s Mariborom dogovoreno je da u roku dvije sedmice jave ishod razgovora, a prvi čovjek je podvukao kako smo mi najozbiljniji kandidati. Nažalost, dobili smo negativan odgovor i bili smo razočarani. No, život ide dalje'', istakao je Topić.

Bivši bh. reprezentativac dodaje kako redovno prati Premijer ligu BiH.

''Prošla sezona, naročito posljednjih nekoliko kola, bila je izuzetno zanimljiva. Tri ekipe su vodile bitku za prvaka države. Žao mi je što Sarajevo nije uspjelo da bude šampion zato što je za mene to najozbiljnija ekipa u BiH. Imaju najbolje uslove, a kada sam boravio u glavnom gradu BiH s Centrom za edukaciju trenera bio sam u kampu tima s Koševa i ono što sam vidio je evropski nivo'', kazao je naš sagovornik.

Bh. klubove s posebnim fokusom prati u Evropi.

''Pratio sam i evropske utakmice. Opet ostaje žal što je Bordo tim ispao iz međunarodnih utakmica, ali ko ne iskoristi onakvu šansu u uzvratnom meču nema šta tražiti u Evropi. Zrinjski igra dvomeč s Mariborom kojeg sam gledao uživo i radi se o ozbiljnoj ekipi koja je dominantna u Sloveniji. I u prvom meču u Mostaru pokazali su kvalitet. Dakako, Plemiće čeka težak zadatak. Željezničar je eliminisao Zetu, ali ih protiv AIK-a čeka mnogo teže iskušenje pošto su ostali bez Lendrića. Bez dvojbe, njegovi golovi nedostajat će timu s Grbavice, kako u Evropi, tako i u bh. ligi. Takvog golgetera teško je zamijeniti. Prvi meč na Grbavici okončan je bez golova protiv AIK-a i u uzvratu je sve otvoreno. Široki Brijeg me pozitivno iznenadio'', podvlači Topić.

Istakao je kako reprezentacija BiH do kraja kvalifikacija više ne smije kiksati ukoliko želi da se plasira na Mundijal.

''Zmajevi više ne smiju prosipati bodove do kraja kvalifikacija. Žalosno je bilo gledati one scene poslije utakmice s Grčkom u Zenici'', navodi Topić.

Na kraju se osvrnuo i na vrtoglave transfere koji se dešavaju na Starom kontinentu.

''To više nema veze s zdravom pameću pošto niti jedan fudbaler ne vrijedi te sume novca koje klubovi plaćaju'', zaključio je Topić.