Nakon mnogo uspjeha
0

Marko Topić završio nogometnu karijeru

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH, Marko Topić, odlučio je i zvanično završiti svoju uspješnu nogometnu karijeru.

On je kao napadač igrao za Sion, Zurich, Vill, Varteks, Monzu, Austriu, Energi Cottbus, Wolfsburg, Krylya Sovetov i Saturn.

Topić je rođen 1. januara 1976.godine. Sa 14 godina preselio je u Njemačku, a profesionalnu karijeru započeo je u Švicarskoj. Trenirao je u italijanskom AC Milanu. Međutim, u napadu su tada igrali George Weah, Oliver Bierhoff i Leonardo.

Nažalost, Marko nije imao mnogo šansi da zaigra u udarnoj postavi. Zbog toga je prešao u FK Monzu.

Ostao je upamćen kao nogometaš koji se nije mnogo dvoumio kada je dobio poziv da igra pod zastavom BiH. Pristao je bez razmišljanja.

“BiH je moja država i velika je čast biti dio nacionalnog tima”, rekao je svojevremeno Topić.

Za dres reprezentacije davao je više od makisimuma. Stoga je bio vrlo, vrlo omiljen. No, na vrhuncu svoje forme nije igrao za državni tim zbog sukoba sa Blažom Sliškovićem. Kako naglašava zbog toga ostaje velika žal.

Ipak, za vrijeme Ćirine ere dobio je poziv.

“Hvala gospodinu Blaževiću koji me ponovo vratio. Ovaj poziv mnogo mi znači, a istovremeno pokazuje da se cijeni moj dugogodišnji odnos prema nacionalnom dresu”, izjavljivao je Topić u to vrijeme.

Kako ističe, sada će se posvetiti porodici.

“Trenutno ne razmišljam šta ću raditi. Ono što je sigurno neću uploviti u trenerske vode. Najvažnije je da sam sa porodicom. Moram nadoknaditi sve što sam propustio za vrijeme aktivne nogometne karijere. Uostalom, najljepše se osjećam u društvu svojih najbližih”, rekao je za Sarajevo-x.com Topić.