Kolumnista portala Goal.com
122

Mario Balotelli mora slijediti primjer Edina Džeke

Klix.ba
Edin Džeko i Mario Balotelli (Foto: AFP)
Edin Džeko i Mario Balotelli (Foto: AFP)
Bosanac Edin Džeko je ove sezone postigao odlučujuće golove za Manchester City, piše kolumnista nogometnog portala Goal.com Wayne Veysey.

Edin Džeko može biti primjer za Marija Balotellija, napisao je Vesey, između ostalog, u svojoj nedjeljnoj kolumni za navedeni portal. Bosanac je ušao sa klupe i spasio svoj tim od sigurnog poraza.

Džeko nije samo osvojio tri boda za Građane, već je osigurao svoju budućnost u klubu sa Etihada, iz kojeg ga sele svakog prijelaznog roka.

Njegova statistika je uvjerljiva ove sezone. U 280 minuta Premijer lige, koliko je odigrao, Džeko je postigao pet golova, što je u prosjeku svakih 56 minuta. Ako tome dodamo i gol na otvaranju Lige prvaka protiv Real Madrida na Bernabeu, to je ukupno šest golova za Dijamanta.

Ono što je u ovom slučaju još impresivnije je način i vrijeme postizanja tih golova. Njegov prvi ligaški gol ove sezone bio je onaj za izjednačenje u 72. minuti, koja je završila pobjedom Cityja nad Southamptonom (2:1). U utakmici protiv QPR-a, Edin je doveo svoju ekipu u vodstvo od 2:1.

Ekipa Roberta Mancinija je tu utakmicu dobila rezultatom 3:1. Nakon toga, Džeko je postigao odlučujući gol za pobjedu protiv Fulhama. U utakmici protiv West Bromwicha, 26-godišnji Bosanac je ušao i za samo 11 minuta okrenuo utakmicu u korist svoje ekipe.

Džeko zaslužuje više od toga da ga se zove superzamjenom. Nije čudo da je postigao samo jedan gol u utakmici koju je počeo. Osim toga, on je postigao i pet golova za Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo. Nakon utakmice, desna ruka Roberta Mancinija David Platt komentarisao je nastup napadača Zmajeva.

"On je vrhunski igrač i treba biti razočaran što nije u prvom timu", kazao je Platt. Džeko je zaslužio da bude u startnoj postavi tima Roberta Manicija. S druge strane, Mario Balotelli nastavlja nervirati mnoge sa Etihada. Odigrao je deset utakmica, postigao dva gola. Jedan od njih je onaj iz penala u utakmici protiv Borussije Dortmund.

Za igrača takvih kvaliteta, ovakva statistika nije dovoljna, pogotovo ne u poređenju sa učinkom Edina Džeke. Vrijeme je da se Italijan ugleda na Bosanca i okrene stranicu u svom životu.