Nogomet
274

Manje poznate činjenice o Salihoviću: Odbio Bayern, voli ćevape, prati modu...

Klix.ba
Sejad Salihović (Foto: Klix.ba)
Sejad Salihović (Foto: Klix.ba)
Zvanična stranica Bundeslige danas je predstavila Sejada Salihovića, bh. reprezentativca i člana Hoffenheima. Nijemci su objavili manje poznate činjenice o jednom od putnika na Svjetsko prvenstvo.

Salihović je poznat kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u Bundesligi. U Berlin je stigao iz Zvornika kao sedmogodišnjak. Njegovi roditelji mukotrpno su radili kako bi osigurali svom sinu obrazovanje i svijetlu budućnost zbog čega im je 29-godišnjak neizmjerno zahvalan.

Kad su se preselili u glavni grad Njemačke, Salihović je često izlazio u kafiće i jeo nezdravu hranu. Kasnije je priznao da je odricanje od ove dvije stvari najbolja odluka u karijeri.

Nakon što je potpisao za Hoffenheim, Salihović je osjećao potrebu da se oduži roditeljima zbog svega što su uradili za njega te im je kupio kuću odmah do svoje.

Kad je stigao u klub iz Sinsheima 2006. godine, Hoffenheim se takmičio u trećoj njemačkoj ligi. U samo dvije sezone plasirali su se u Bundesligu i trenutno je igrač sa najdužim stažom u ovom klubu za koji je do sada odigrao 211 utakmica u osam sezona.

Salihović nije nikada razmišljao o odlasku iz Hoffenheima. Čak je 2009. godine odbio ponudu Bayerna. U ovoj njegovoj odluci presudni su bili njegovi roditelji. Kao svaki dobar sin, Salihović je poslušao savjete roditelja i odbio ponudu.

Te iste godine kad je odbio Bayern, tokom ligaške utakmice protiv Stuttgarta, Salihoviću je spala kopačka. Prije nego je stigao do nje, golman Jens Lehmann ju je uzeo i bacio na mrežu gola.

Sejadovo najdraže jelo su ćevapi koje jede kad god je u Sarajevu sa reprezentacijom. Što se oblačenja tiče, Salihović prati posljednje modne trendove. Kad izlazi sa prijateljima voli nositi casual odjeću. Posjeduje skupocjeni Maurice Lacroix sat, ali kaže da često nosi Casio.

Iako mnogi njegovi prijatelji žive u Heidelbergu, Salihović kaže da je taj grad preskup za njega. Kirija za stan košta oko 3.000 eura mjesečno što Sejad ne želi trošiti. Za ovaj novac, kaže, mnogi njegovi zemljaci u BiH prežive cijelu godinu. Dodaje da bi osjećao krivicu kada bi toliko davao za stan u Heidelbergu.

Salihović voli boks. Prisustvovao je meču Adnana Čatića i Darrena Barkera u Porsche Areni u Stuttgartu. 7. decembra prošle godine. Sa njim je bio i Vedad Ibišević, bivši klupski saigrač i prijatelj iz reprezentacije.