Bundesliga
1

Mandžukić trese bundesligaške mreže, Bayern niže pobjede

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon jedne utakmice pauze, Mario Mandžukić ponovno trese bundesligaške mreže. U sklopu 5. kola njemačke prve nogometne lige Super Mario postigao je dva pogotka u 3-0 pobjedi Bayerna nad Wolfsburgom.

Bayern je u 4. kolu Bundeslige s 2-0 na gostovanju slavio protiv Schalkea 04 i tada je Mandžukić bio jedan od lošijih igrača bavarske ekipe. U utorak je bio na sasvim drugom nivou kada je svome bivšem klubu zabio "samo" dva pogotka, a mogao je barem još toliko.

Bayern je nakon velike dominacije u prvih 20 minuta igre konačno poveo u 24. preko Bastiana Schweinsteigera, kojeg je nakon sjajnog prodora po desnoj strani bavarskog napada prizemnom loptom poslužio Franck Ribery. Njemačkom reprezentativcu nije bilo teško pogoditi iz naleta za 1-0. Rezultat se do kraja poluvremena nije mijenjao, a onda je u nastavku uslijedio show Mandžukića.

Recimo samo prije da je hrvatski reprezentativac imao dvije velike prilike u 33. i 34. minuti. Najprije je lopta Shaqirija prema Mandžukiću bila prespora, a zatim je ljevica napadača bila neprecizna kada je iskosa izbio sam pred Wolfsburgovog golmana Benaglija.

Nakon svega 12 minuta igre u nastavku Shaqiri se iskupio za loše dodavanje u prvom poluvremenu, te je sjajnim ubacivanjem lijevom nogom savršeno pronašao glavu Marija Mandžukića koji postiže svoj četvrti pogodak u Bundesligi ove sezone i to svom prošlosezonskom klubu.

Samo osam minuta kasnije ubačaj s desne strane upućuje Philipp Lahm, a ponovno je precizan Mandžukić za svoj šesti pogodak glavom od posljednjih devet u Bundesligi. Recimo i da je prošle sezone bio najbolji strijelac glavom sa sedam postignutih pogodaka.

Dvostrukog je strijelca u 79. minuti zamijenio Peruanac Claudio Pizarro.

Sjajnu su utakmicu u Frankfurtu odigrali Eintracht i aktuelni prvak Borussia Dortmund. U razmaku od 24. i 28. minute prvog poluvremena gosti su poveli pogocima Lukasza Piszczeka i prekrasnim pogotkom Marca Reusa 2-0, te se s tim rezultatom otišlo na predah. No, samo pet minuta trebalo je domaćem sastavu da se u potpunosti vrati u utakmicu.

Najprije je nakon savršeno odrađene kontre Stefan Aigner smanjio u 49. na 1-2, a nakon minute i "neš sitno" Japanac Takashi Inui zabio je glavom za 2-2, iako je visok tek 170 centimetara.

Ludilo u Frankfurtu trajalo je svega četiri minute kada je zabljesnuo Mario Götze, koji je igraču Eintrachta spretno oduzeo jednu loptu u kaznenom prostoru, a onda je elegantno, vanjskim dijelom kopačke, poslao pored nemoćnog golmana domaćih.

Činilo se da će aktuelni prvak konačno upisati prvu pobjedu u gostima ove sezone, a onda je jedna ubačena lopta s desne strane Eintrachtova napada u 73. minuti pronašla glavu Andersona Bambe koji pogađa na gol crti Piszczeka, a od njegove glave lopta odlazi u gol za 3-3.

Imala je Borussija do kraja priliku i pobijediti, ali su makazice Nevena Subotića pogodile igrača frankfurtske ekipe na gol-crti. Ni nakon tri utakmice u gostima ove sezone aktuelni prvak nema pobjedu (dva remija i poraz). Ivan Perišić igrao je od prve minute u redovima Borussije, a zamijenjen je u 68.

U Gelsenkirchenu je domaćin Schalke 04 s glatkih 3-0 bio bolji od Mainza. Poveo je Schalke iz sumnjivog jedanaesterca preko Jeffersona Farfana u 21. minuti prvog dijela, a nakon toga su mreže mirovale do samog kraja susreta kada se Mainz otvorio i ostavio jako puno prostora igračima Huuba Stevensa.

Najprije je Holanđanin Klaas-Jan Huntelaar zapucao dvije odlične prilike, no srećom one se nisu domaćim nogometašima osvetile. Lewis Holtby sjajnim je trzajem glavom nakon ubacivanja Christiana Fuchsa povisio na 2-0 u 81., a potom je jedan od najtalentiranijih igrača Njemačke, Julian Draxler, nakon što je predriblao polovicu Mainzove ekipe, nesebično poslužio Teemu Pukkija za konačnih 3-0 u 89. minuti.

Recimo i da je ulaskom s klupe Draxler postao najmlađi igrač Bundeslige (19 godina i pet dana) s 50 nastupa.

Spomenimo i da je u posljednjoj utakmici večeri Fortuna Düsseldorf nastavila svoj nevjerojatan niz neprimanja pogodaka. Ni nakon pet utakmica u najvišem rangu njemačkog nogometa Fortuna nije primila pogodak, te nakon pobjede kod Greuter Fürtha 2-0 ima sveukupnu gol-razliku 4-0 (dvije pobjede i tri remija).

Bundesliga, 5. kolo:

Bayern - Wolfsburg 3-0 (Schweinsteiger 24, Mandžukić 57, 65) Schalke - Mainz 3-0 (Farfan 21-11m, Holtby 81, Pukki 89)

Greuter Fürth - Fortuna Düsseldorf 0-2 (Fink 26, Ilsø 34) Eintracht - Borussia D 3-3 (Aigner 49, Inui 51, Bamba 73 / Piszczek 24, Reus 28, Götze 54)