Nogomet
0

Manchesteru protiv Arsenala minimalnih 1-0

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Manchester Uniteda otputovat će 5. maja na Emirates s prednošću od jednog pogotka. U prvom polufinalnom susretu Lige prvaka Manchester je slavio protiv Arsenala 1-0.

Junak koji je aktuelnim evropskim prvacima donio na Old Traffordu malu, ali prilično bitnu prednost, bio je John O'Shea u 18. minuti. Njegovo slavlje je dvostruko veće jer u četvrtak će ovaj igrač proslaviti 28. rođendan, a bolji uvod od ovog nije mogao imati.

Manchester United je zaslužio ovu pobjedu koja je mogla (morala) biti i izraženija, no neke prilike je sjajno spriječio Arsenalov vratar Almunija, a ostatak se svodi kao nepreciznost domaćih igrača.

Evropski prvaci su furiozno otvorili utakmicu, te su u prvih nekoliko minuta imali opasna ubacivanja u suparnički šesnaesterac. Drugi nalet je trajao između 15. i 20. minute. Prvo je Carlos Tevez dva puta pucao iz blizine, a Almunija sjajno branio u 17. minuti, a samo minutu kasnije je domaćin poveo.

Nakon kornera se lopta biljarski odbila do O'Shee koji je instiktivno reagirao i sjajno zakucao loptu pod gredu s pet-šest metara.

Arsenal je prilično sramežljivo odigrao prvih 45 minuta (ali i cijelu utakmicu), pa je u prvom poluvremenu jedini pravi udarac s njihove strane zabilježen u 27. minuti kada je Cesc Fabregas gađao s dvadesetak metara, ali neprecizno.

Adebayor je vrlo često bio usamljen u napadu, a loše su mu se priključivali svi ostali, što je odbrani Manchester Uniteda olakšavalo posao.

U nastavku se utakmica smirila, a gledatelje je razbudio Cristiano Ronaldo bombom s 30-ak metara u 69. minuti. Sve je sličilo onom sjajnom pogotku u Portu, samo što je ovaj put lopta aterirala na gredu.

U razdoblju oko 70. minute Manchester je izveo nove udare prema Almuniji, ali do drugog pogotka ipak nisu došli.

Liga prvaka, polufinale, prva utakmica:

Manchester United - Arsenal 1-0 (O'Shea 18)