Liga prvaka
0

Manchester protiv Schalkea razbija "kompleks Nijemaca"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Schalkea u utorak u 20.45 sati dočekuju Manchester United u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. United će pokušati da dođe do trećeg finala Lige prvaka u posljednje četiri godine, ali da bi to uradio morat će da razbije "kompleks Nijemaca". Engleski klub do sada je dva puta u polufinalu ispadao od njemačkih timova - 1997. od Borussije iz Dortmunda, a zatim od Bayera iz Leverkusena pet godina kasnije.

Tim Alexa Fergusona i prošle godine je eliminiran od njemačkog kluba, u četvrtfinalu od Bayerna.

"Uživam u ovoj kritičnoj fazi sezone kada se odlučuje hoćemo li osvojiti trofeje koje toliko želimo", rekao je Ferguson, čiji tim vodi u Premier ligi i blizu je rekordne 19. titule.

U Gelsenkirchenu će United bit oslabljeni neigranjem Dimitra Berbatova, koji se pridružio Fletcheru i Hargreavesu na listi povrijeđenih.

U Schalkeu će nedostajati napadač Klaas-Jan Huntelaar zbog povrede koljena, ali se u tim vraća Benedikt Höwedes. Trener Ralf Rangnick odmarao je prvi tim na prvenstvenom meču s Kaiserslauterom (0:1), pa će nogometaši svježi početi najvažniji meč u sezoni.

"Nećemo igrati na 0:0. Želimo da pobijedimo u ovoj utakmici i igrat ćemo kao protiv Intera pre dvije sedmice. United ima nekoliko igrača starosti od 29 do 33 godine, tako da su iskusniji od nas. U napadu imaju igrači poput Rooneya i Hernandeza, pokazali su vrhunske ofanzivne kvalitete", rekao je Rangnick.

Trener Schalkea pohvalio je i kolegu iz Manchestera.

"On je kompletan šef. Jedino možete da mu skinete kapu za 30 godina tokom kojih vlada klubom. Nevjerovatna je činjenica da i dalje osjeća vatru i želju da vodi tim do titula", kazao je Rangnick.

Najveći adut njemačkog kluba Raul raduje se mečevima s Unitedom i priznaje da sanja finale na "Wembleyu".

"To bi bilo ostvarenje sna, još kad bi nam rival bio Real Madrid", rekao je legendarni napadač, koji je najveći dio karijere proveo u "kraljevskom" klubu.

U drugom polufinalu Lige prvaka u srijedu se sastaju Real Madrid i Barcelona.