Premiership
199

Manchester je ponovo crvene boje: United u fenomenalnom meču savladao City

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Manchester United je slavio u fenomenalnom 179. gradskom derbiju protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1.

Derbi je odigran na Etihadu u 16. kolu engleskog Premiershipa, a Crveni đavoli su u veoma uzbudljivom meču sasvim zasluženo slavili.

Iako su građani imali ulogu velikog favorita, prvi su zaprijetili gosti. Rashford je asistirao Jamesu koji šutira silovito sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta išla pravo u Edersona koji je refleksno odbranio njegov udarac.

U 9. minuti viđena je nova velika šansa za United kada je Rashford primio loptu na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i gađao suprotan ugao, ali je Ederson nogom zaustavio taj pokušaj.

Ederson se ponovo istakao u 15. minuti kada je nakon brze akcije Rashforda i Jamesa lopta stigla do Martiala koji šutira silovito, ali Brazilac još jednom sjajno brani.

Napadi Uniteda su urodili plodom u 23. minuti. Rashforda je u kaznenom prostoru srušio Bernardo, a arbitar Taylor je nakon asistencije VAR-a pokazao na bijelu tačku. Rashford je preuzeo odgovornost na sebe i matirao Edersona za 1:0.

Samo tri minute kasnije Rashford je mogao postići i drugi pogodak, ali je u situaciji jedan na jedan sa Edersonom promašio čitav gol.

U 29. minuti susreta United je stigao do vodstva rezultatom 2:0. Martial je na desnoj strani kaznenog prostora odigrao dupli pas sa Jamesom, a potom iz izuzetno teške pozicije šutirao i pogodio za 2:0.

City je prvu veliku priliku imao u 37. minuti kada je De Bruyne maestralno pronašao Jesusa koji šutira glavom u padu, ali je lopta otišla pored stative.

U drugom poluvremenu tempo igre je opao. City je imao veći posjed lopte i dominirao je, dok se United fokusirao na brze kontranapade.

City je uspio smanjiti rezultat u 85. minuti. Mahrez je izveo korner sa desne strane, a Otamendi je iz peterca zakucao loptu u De Gein gol za 2:1.

Samo minutu kasnije City je mogao stići do izjednačenja, no Mahrezov udarac sa desetak metara je čudesno zaustavio golman Uniteda.

Ovo je bila 74. pobjeda Uniteda u gradskim derbijima i prva nakon dva uzastopna poraza. City je ostao na 53 trijumfa, dok su 52 susreta završena bez pobjednika.