Nogomet
0

Manchester i Arsenal u polufinalu Lige prvaka

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Manchester Uniteda i Arsenala plasirali su se u polufinale Lige prvaka. Manchester je nakon remija na Old Traffordu, u uzvratnom susretu četvrtfinala u gostima savladao Porto sa 1:0 i s ukupnih 3:2 izborio dalji plasman. Strijelac jedinog gola bio je Ronaldo u 6. minuti.

Arsenal je u Londonu pobijedio Villarreal sa 3:0 golovima Walcotta (10.), Adebayora (60.) i Van Persiea (69.-11 m). Prvi meč okončan je rezultatom 1:1.

Plasman u polufinale u utorak su izborili Chelsea i Barcelona.

Fantastičnim golom Ronalda ManU. osigurao polufinale

Nakon 2-2 u prvom susretu na Old Traffordu, branitelj naslova nogometne Lige prvaka, Manchester United, uspio je svladati Porto na njegovom terenu i približiti se odbrani naslova.

Jedan bljesak ponajboljeg svjetskog igrača bio je dovoljan Manchesteru da postane prva engleska ekipa koja je slavila na Portovom stadionu u Kupu/Ligi prvaka i treći put uđe u polufinale ovog natjecanja zaredom, što je ujedno i klupski rekord.

Nakon 2-2 u prvom susretu na Old Traffordu logično je bilo za očekivati da United krene napadački i to im se isplatilo već u 6. minuti. Cristiano Ronaldo je sa više od 30 metara postigao rijetko viđeni pogodak, svoj drugi ove sezone u Ligi prvaka i, kako se pokazalo, dovoljan za prolaz "crvenih vragova".

Od prve minute Englezi su zagospodarili terenom, a i nakon pogotka Ronalda Manchester je bio bolja ekipa. Dobrih dvadesetak minuta trebalo je domaćinima da se oslobode pritiska i tek u 25. minuti prvi put su zaprijetili golu Van der Sara, ali je udarac Lisandra Lopeza sa 16 metara bio preslab. Najbolju priliku prvog dijela promašio je Nemanja Vidić, kada je u 44. minuti nakon kornera sa samo dva metra prebacio vrata.

Drugi dio protekao je u jalovoj inicijativi Porta koji nije uspio ozbiljnije zaprijetiti sve do 85. minute, kada je Lisandro sa 5-6 metara pucao ravno u vratara Manchestera.

Ovo je inače prvi poraz Porta u susretima s engleskim klubovima u Kupu/Ligi prvaka. U dosadašnjih 11 zabilježili su 5 pobjeda i 6 neodlučenih rezultata.

Arsenal uvjerljiv protiv Villarreala

Nogometaši Arsenala pobijedili su na Emirates stadionu Villarreala 3-0 u uzvratnom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka, slavivši tako ukupnu 4-1 pobjedu.

U polufinalu će se londonski sastav suočiti s europskim prvakom Manchester Unitedom.

Španjolski sastav, koji je i u Primeri izgubio tri od posljednjih četiriju utakmica, načeo je Theo Walcatt svojim drugim ovosezonskim pogotkom u Ligi prvaka u desetoj minuti. Prizemnu je loptu prema Fabregasu po dubini odigrao Emmanuel Eboue, Španjolac ju je samo prepustio do Walcotta, koji je izašao pred gostujućeg vratara Diega Lopeza i lijepim ga potkopavanjem prebacio za vodstvo domaćeg sastava.

Van Persie je u 60. minuti asistirao Emanuelu Adebayoru za njegov peti pogodak u pet ovosezonskih nastupa u Ligi prvaka, da bi sam Nizozemac zabio u 69. minuti iz penala koji je zaslužio Theo Walcott iznudivši prekrašj u 16-ercu u duelu s Diegom Godinom. Zbog prigovora je drugi žuti i isključujući crveni karton tom prilikom zaradio stoper gostiju Sebastian Eguren.

Van Persieju je to bio četvrti gol u ovom izdanju Lige prvaka.

Arsenal je tako upisao i 24. utakmicu u nizu bez poraza u Ligi prvaka na svom terenu. Posljednji je put na gostovanju kod Arsenala slavio Chelsea šestog travnja 2004. godine na Highburyju, baš u uzvratnom dvoboju četvrtfinala. Bilo je 2-1 za sastav Claudija Ranierija, koji se plasirao tada u polufinale ukupnom 3-2 pobjedom.

Osim toga, Wengerova je momčad i petu domaću utakmicu ove sezone u Ligi prvaka apsolvirala bez primljenog pogotka.

I prije tri sezone, tada u polufinalu Lige prvaka, Arsenal je bio bolji od Villarreala, i to ukupnim rezultatom 1-0.