Engleska Premier liga
7

FOTO+VIDEO / Manchester City savladao Southampton, Džeko strijelac

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U prvom kolu nove sezone u engleskoj Premijer ligi Manchester City je ugostio ekipu Southamptona i slavio rezultatom 3:2. Na listu strijelaca se upisao i naš Edin Džeko, koji je postigao drugi pogodak za City.

U prvih deset minuta utakmice su obje ekipe igrale oprezno tako da prilika nije bilo. Prvi udarac ka golu su uputili gosti u 12. minuti, kada je šutirao Schneiderlin. Bh reprezentativvac Edin Džeko je utakmicu počeo s klupe, ali je u igru ušao već u 14. minuti umjesto povrijeđenog Aguera. "Građani" su prvi put zaprijetili preko Nasrija u 15. minuti utakmice. Minut kasnije je dosuđen jedanaesterac za domaće, ali je Silva promašio.

Na sljedeću priliku se čekalo do 32. minute kada je golmanu gostiju K. Davisu zaprijetio Tevez. Argentinski napadač nije pogriješio u 40. minuti kada je zatresao mrežu Southamptona i doveo City u vodstvo od 1:0. Asistenciju je upisao Nasri. Džeko je svoj udarac isprobao u 44. minuti, ali nije pogodio. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:0 u korist domaćih.

U nastavku utakmice se u prilici za gol ponovo našao Džeko, ali je u 49. minuti šutirao neprecizno. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Clichy u 52. minuti susreta. Neprecizan je bio i Zabaleta dvije minute kasnije. Igrala se 55. minuta kada je Silva pogodio prečku protivničkog gola. Promašaje domaćih su gosti kaznili u 59. minuti kada je Hartovu mrežu pogodio Lambert.

Igrači Cityja su nakon primljenog gola zaigrali nešto otvorenije te napravili dvije prilike preko Zabalete u 65. i Teveza u 67. minuti. No, do novog gola su ipak došli gosti. U 68. minuti je na asistenciju Lallana pogodio S. Davis i doveo Southampton u vodstvo.

Ipak, vodstvo gostiju je trajalo kratko jer je za 2:2 u 72. minuti nakon asistencije Yaye Tourea pogodio Džeko.

Nakon izjednačujućeg gola Građani su imali tri prilike preko Balotellija, Tourea i Džeke, ali njihovi udarci nisu našli put do mreže. Ipak, City je stigao u vodstvo golom Nasrija iz 80. minute. Gosti su pokušali uzvratiti preko Fontea, ali se rezultat nije pormijenio. City je slavio protiv Southamptona rezultatom 3:2.

Rezultati 1. kola engleske nogometne Premier lige: 18. augusta: Arsenal - Sunderland 0:0 Fulham - Norwich 5:0 Queens Park Rangess - Swansea 0:5 Reading - Stoke 1:1 West Bromwich - Liverpool 3:0 West Ham - Aston Villa 1:0 Newcastle - Tottenham 2:1

19. augusta: Wigan - Chelsea 0:2 Manchester City - Southampton 3:2

20. augusta: Everton - Manchester United