Nogomet
10

Manchester City rutinski sa 4:1 savladao Stoke na Britanniji

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Manchester City je rutinski savladao Stoke na Britanniji i pozitivno odgovorio na kultno englesko pitanje "Mogu li slaviti u hladnoj noći u Stokeu?".

Istina, nije bila noć, ali je tradicionalno na Britanniji koja od ove sezone nosi službeni naziv "Bet365 Stadium" puhao veoma snažan vjetar, no to uopće nije smetalo Građanima da ostvare pobjedu rezultatom 4:1 u okviru drugog kola Premier lige.

U veoma otvorenoj utakmici prvu veliku priliku imao je City u 23. minuti susreta, kada Sterling šutira iz kaznenog prostora, no Given je odbranio njegov udarac.

City je poveo sa 1:0 već u 27. minuti. Shawcross je bespotrebno skrivio jedanaesterac nakon kornera za City, a sa bijele tačke pogodio je Aguero.

Samo devet minuta je bilo potrebno Građanima da udvostruče prednost. Sa desne strane iz slobodnog udarca centrirao je De Bruyne, a Aguero glavom smješta loptu u mrežu pored nemoćnog Givena i vodstvom Cityja od 2:0 se otišlo na odmor.

Na početku drugog poluvremena Stoke je smanjio rezultat na 2:1. U 49. minuti Sterling je nakon kornera za Stoke čupao Shawcrossa i sudija Dean je pokazao na kazneni udarac. Krkić je poslao Caballera u jednu, a loptu u drugu stranu i dao nadu Stokeu.

Ipak, i pored toga što su u nekoliko navrata dolazili pred Caballerov gol, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti njegov gol, što je City kaznio u 86. minuti.

Iheanacho je odradio veći dio posla, prošao nekoliko igrača domaće ekipe i golmana Givena, te asistirao Nolitu kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu za 3:1.

U posljednjoj minuti susreta, tačnije 95., Sterling i Nolito su izašli sami na Givena nakon kontranapada, a Englez je nesebično asistirao Špancu za konačnih 4:1.