Nogomet
76

Manchester City pobijedio Arsenal sa 6:3, Džeki ni minut u igri

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U 15. kolu engleske Premierlige Manchester City je ugostio ekipu Arsenala. Domaći su upisali pobjedu rezultatom 6:3.

Prva prilika za Manchester City se ukazala već u drugoj minuti kada se u šesnaestercu Arsenala našao Kompany i šutirao, no, njegov udarac nije završio u mreži gostiju. Drugu veliku priliku su Građani ipak iskoristili u 14. minuti kada je nakon kornera Nasrija loptu lijepo prebacio Demichelis, a ona je potom došla do Aguera, koji je sjajno pogodio mrežu Arsenala za vodstvo svog tima od 1:0.

U 21. minuti se ukazala odlična prilika za novi gol domaćih, ali je Negredo nije pretvorio u pogodak. Udarac Nasrija sa distance tri minute kasnije je završio pored gola Arsenala. Kazna za barem dvije dobre neiskorištene prilike uslijedila je u 32. minuti, kada je rezultat na 1:1 izjednačio Walcott nakon asistencije Ozila.

Samo dvije minute kasnije se u novoj prilici za vodstvo Manchester Cityja našao Negredo, koji je iz izgledne prilike ponovo šutirao neprecizno. Isti je igrač napokon namjestio nišanske sprave te je u 39. minuti pogotkom za 2:1 Građanima donio novu prednost na ovoj utakmici. U finišu prvog poluvremena su prilike za domaće propustili Demichelis i Silva. Rezultatom 2:1 u korist Cityja završeno je prvo poluvrijeme.

Na otvaranju drugog poluvremena Manchester City je došao do trećeg pogotka. Dogodilo se to u 50. minuti kada je Fenandinho nakon greške odbrane Arsenala pogodio za 3:1. Bio je to njegov prvijenac u dresu Građana.

Šest minuta kasnije su gosti mogli smanjiti zaostatak da je Giroudov udarac glavom završio u mreži Pantilimona. U međuvremenu je Aguero izašao iz igre zbog povrede, a zamijenio ga je Navas. Bh. reprezentativac Edin Džeko je čekao svoju priliku s klupe.

Neizvjesnost u ovu utakmicu svojim golom iz 63. minute unio je Walcott, koji se po drugi put upisao u strijelce .na ovom susretu.

Baš kada se očekivalo da će Arsenal napasti u pokušaju da dođe barem do boda, Silva je ubrzo ponovo povisio vodstvo svog tima i postavio rezultat na 4:2. Asistenciju je upisao Navas.

Nakon asistencije je Navas imao priliku i za pogodak u 74. minuti, ali je šutirao neprecizno. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Yaya Toure tri minute kasnije. Rezultat na 5:2 svojim drugim današnjim golom povisio je Fernandinho.

Arsenal je u finišu imao dvije prilike, jednu je iz slobodnog udarca propustio Walcott, a drugu je u gol pretvorio Mertesacker.

Konačan rezultat je u posljednjim sekundama postavio Yaya Toure pogotkom iz jedanaesterca.

Manchester City je na kraju sasvim zasluženo savladao ekipu Arsenala rezultatom 6:3. Edin Džeko je utakmicu odgledao s klupe, jer je Pellegrini u preostale dvije izmjene u igru uveo Milnera i Garciju.

Premierliga, 16. kolo:

Manchester City - Arsenal 6-3 (Agüero 14, Negredo 39, Fernandinho 50, 88, Silva 66, Toure 90+6 / Walcott 31, 63, Mertesacker 90+4)

Redoslijed: 1. Arsenal 35, 2. Manchester City 32, 3. Liverpool 30 (-1), 4. Chelsea 30 (-1), 5. Everton 28 (-1)...