Očekivano
37

Manchester City najviše koristi novo pravilo o izvođenju gol-auta

N. K.
Ederson (Foto: EPA-EFE)
Ederson (Foto: EPA-EFE)
Jedna od promjena nogometnih pravila FIFA-e u novoj sezoni je i reforma u izvođenju lopte iz gol-auta budući da dosad loptu koju je golman izvodio s peterca nije smio dotaknuti nijedan igrač sve dok nije napustila šesnaesterac.

S novim setom pravila protivnički igrači moći će utrčati u šesnaesterac čim golman dotakne loptu na petercu, a njegovi će saigrači moći biti pozicionirani unutar samog šesnaesterca i prije nego što izvede loptu.

Novo pravilo je već u prvom kolu Premiershipa odlučio isprobati menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola pa je tako Ederson čak četiri gol-auta dodao nekome unutar svog šesnaesterca, a samo jednom van.

Inače, City je u odbranu naslova krenuo silovito postigavši pet pogodaka West Hamu, a Ederson je gol-aut čak 80 posto vremena izveo kratko.

Norwichev golman Tim Krul izveo je gol-aut šest puta nekome unutar šesnaesterca, što je samo 40 posto ukupnog broja izvedenih udaraca, a Liverpoolovi Alisson i Adrian izveli su po dva (67 posto).

David de Gea i Aaron Ramsdale to učinili četiri puta, dok sedam ekipa nije niti jednom iskoristilo novo pravilo, uključujući i Chelsea.