Nogomet
37

Mamići izašli iz zatvora, Zdravko napao novinare

Klix.ba
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Čelnici Fudbalskog kluba Dinamo Zdravko i Zoran Mamić, te izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, izašli su iz zatvora u Remetincu oko 18 sati. Kako prenose hrvatski mediji, Zdravko Mamić se odmah obratio medijima kazavši da je nevin što će i dokazati tokom sudskog procesa.

Kako pišu hrvatski mediji, Mamiću je najteže palo to što nije mogao gledati derbi Dinamo - Hajduk jer u zatvoru nije bilo signala. Istakao je kako su transferi zbog kojih ga sumnjiče normalna stvar, te da će se to utvrditi. Ispred zatvora dočekao ih je veliki broj pristalica i prijatelja.

Mamić se zahvalio zatvorskom osoblju i pozdravio svoje cimere za koje je rekao da su mu olakšali boravak u zatvoru. Tenzije su počele rasti tek pred kraj njegovog obraćanja kada ga je jedan novinar pitao namjerava li opet ponoviti transfere poput onog Modrićevog i Lovrenovog na što mu je Mamić povišenim tonom kazao da je mučki provokator te ga uopće ne zanima istina. Advokati ga je u nekoliko navrata pozvala sa strane, no on je rekao kako se želi obratiti medijima.

"Neću se svađati s vama, ti s jako bezobrazan i mučki provokator. Tebe ne zanima moje pravo, bezobrazniče jedan", poručio je Mamić, prenosi Večernji.hr.

Braća Mamić i Damir Vrbanović su uplatili na račun suda miilionske iznose kao garanciju da neće ometati krivični postupak, a sutkinja Ena Družanić donijela je odluku o tome da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode.

Novac za kauciju su, kako su rekli, skupili teško, ali uz pomoć prijatelja. Nisu im određene nikakve posebne mjere zabrane, pa mogu nastaviti sa obavljanjem svojih poslova, te pratiti Dinamove utakmice na stadionu.

Za Zdravka Mamića je ponuđena kaucija od pet miliona kuna, za njegova brata Zorana dva miliona, a za Vrbanovića 500.000 kuna u gotovini. No, Vanraspravano vijeće je podiglo kauciju na sedam, četiri i miliona kuna.

USKOK-ova istraga je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 miliona kuna.