"Pravosudni sataraš"
10

Mamić u Međugorju o presudama: Nek narod vidi kako se sudi u Hrvatskoj

Piše: R. D.
Mamić na konferenciji za medije u Međugorju (Foto: R. D./Klix.ba)
Mamić na konferenciji za medije u Međugorju (Foto: R. D./Klix.ba)
Zdravko Mamić, bivši čelni čovjek NK Dinamo iz Zagreba, koji se mjesecima, bježeći od ruke hrvatskog pravosuđa, nalazi u našoj zemlji, održao je danas konferenciju za medije u Međugorju.

Mamić je sazvao konferenciju za medije da saopći proceduralne propuste koje su tužilaštvo i Županijski sud u Osijeku napravili u procesu u kojem je osuđen. Kazao da bi on danas trebao slaviti jer presuda ne može opstati kao takva, ali će biti "masakriran", on i njegova porodica.

"Ja sam dobro pripremljen, imam dosta materijala, a vaši urednici će odlučiti šta će od toga biti objavljeno", izjavio je Zdravko Mamić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Naveo je kako je u presudi navedeno da je osuđen za tačku 2. tužbe, a da se ona uopće ne odnosi na njega, već na Pernara i Zorana Mamića. Prezentirao je medijima i žalbe koje je podnio i izrazio čuđenje zbog broja procesnih grešaka.

"Meni je jasno zašto se to desilo, desilo se jer je to suđenje dokazalo da ja nisam kriv, a nalogodavci su kazali da moram biti osuđen. Nek narod vidi kako se kod nas sudi", kazao je.

Mamić je pročitao šta je napisao Josip Muselimović, poznati advokat iz Mostara, koji je u svojoj kolumni pod naslovom "Pravosudni sataraš", pisao o presudi Zdravku Mamiću na Sudu u Osijeku.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ispitivanje izgleda kao jednosmjerna ulica, ispitano je čak 97 svjedoka i svi su oni bili svjedoci tužilaštva. Niko nije ispitan iz moje odbrane, a kako je to moguće? Moguće je jer u državi Hrvatskoj ne caruje zakon, pravda ne postoji, već postoji pravda koju donose ucijenjeni ljudi", kazao je Mamić.

Mamić je na kraju dodao da ovakva presuda ne može opstati, a rekao je da ima cilj u ostatku svog života biti i ponašati se kao normalan čovjek.

Podsjećamo, Mamić je presudom Županijskog suda u Osijeku 6. juna nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora. Proglašen je krivim, zajedno s bratom Zoranom, Milanom Pernarom i Damirom Vrbanovićem za Uskokove optužbe o izvlačenju 116 miliona kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna.