Nogomet
74

Mali gradski derbi na Koševu, Tuzla na nogama - stiže Željezničar

Piše: Edin Isanović
Stadion Tušanj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stadion Tušanj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osmo kolo BHT Premijer lige igra se ovog vikenda. U subotu je na programu sedam utakmica, a jedan meč odigrat će se u nedjelju. Na najvećem bh. stadionu Sarajevo će ugostiti i pokušati pobijediti Olimpic.

Bordo tim je pod velikim pritiskom. Nakon četiri uzastopna remija trijumf se nameće kao imperativ.

“Činjenica je da nas očekuje gradski derbi i da su igrači maksimalno spremni. Svjesni smo šta nam znači pobjeda u ovoj utakmicu i dat ćemo sve od sebe da pružimo dobru igru i ostvarimo željeni rezultat. Bit će nam teško, posebno zbog pritiska koji se stvorio zbog četiri uzastopna remija u prvenstvu. Ipak, mi igramo na našem terenu i očekujem trijumf ", izjavio je na konferenciji za novinare prvi šef struke Bordo tima Dženan Uščuplić.

U intervjuu za naš portal strateg tima sa Koševa najavio je kako će za Sarajevo igrati samo ratnici i da više ne smije biti nonšalancije u igri. Na klupu bi u današnjem meču mogli preseliti standardni Berberović (zamijenit će ga Kalassi koji je bio najbolji u Kup utakmici protiv Igmana) i Bilbija.

U taboru gostiju sa optimizmom čekaju okršaj na Koševu. Prvi šef struke Vukova i nekadašnji igrač FK Sarajevo Mirza Varešanović naglasio je kako je Bordo tim apsolutni favorit u ovom dvoboju. Na taj način pritisak je prebacio na domaćina. Zanimljivo će biti i u Tuzli gdje Slobodi na megdan stiže Željezničar. Crveno-crni su 2012. godine ispali u niži rang zbog trijumfa Leotara u Trebinju nad tada suverenim vladarom bh. nogometa Željezničarom. U gradu soli to nisu zaboravili i žele napraviti paklenu atmosferu igračima tima sa Grbavice. Do petak je bilo prodato četiri hiljade ulaznica.

“Bez obzira na činjenicu da je naša forma po principu toplo-hladno uz probleme koje nas prate, nama je u ovoj utakmici prijeko potrebna pobjeda. Respektujemo ekipu Želje, koja je u posljednje vrijeme nanizala četiri pobjede. Ali, ponavljam, na Tušnju moramo dati sve od sebe i obradovati naše vjerne navijače", kazao je Denis Sadiković, trener Slobode.

Izabranici Admira Adžema vjeruju kako će nastaviti pobjednički niz i na Tušnju. Optimizam temelje na sjajnoj formi. Plavi bi trebali imati podršku nekoliko stotina svojih navijača.

Za Drinu nema puno filozofije u sudaru sa Vitezom. U igri su samo tri boda. Isto se odnosi na posljednjeplasiranu Zvijezdu kojoj na noge dolazi Radnik iz Bijeljine. Velež će nakon eliminacije Slavije iz Kupa BiH pokušati protiv istog suparnika osvojiti tri boda, dok će Široki gostovati u Bijeljini ekipi Mladosti. Tim sa Pecare je favorit u ovom meču.

Travnik će do svoje druge prvenstvene pobjede pokušati doći u dvoboju sa Čelikom. Komšijski derbi često je znao ponuditi zanimljive utakmice. Tako bi moglo biti i ovaj put.

Parovi i satnica:

Subota Sloboda – Željezničar 16:00 sati (prijenos na Moja TV) Zvijezda – Radnik 16:00 sati

Drina – Vitez 16:00 sati Velež – Slavija 16:00 sati Travnik – Čelik 16:00 sati Mladost – Široki Brijeg 16:00 sati Sarajevo – Olimpic 17:00 sati (prijenos na BHT1)

Nedjelja Borac – Zrinjski 19:00 sati (prijenos na Arena Sport)