Spektakl
70

"Majstor haosa" kakav je Klopp i Anfield najviše su zaslužili da slome Guardiolu i City

Piše: Omar Tipura
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vremensku liniju možemo povući od sezone 2012/13. i od izbacivanja Malage iz četvrtfinala Lige prvaka, pa je nastaviti preko paklenog kraja u Madridu, preko tužnog poraza od Bayerna na Wembleyju, pa sve do "roller coastera" protiv svoje Borussije i svih "arsenala", "watforda", "evertona"... I Guardiolinog Manchester Cityja. Onda ćemo shvatiti da utakmice na čiju sudbinu utječe Jurgen Klopp zadaju najveći posao dežurnim radnicima hitne pomoći.

Veliki derbi između Liverpoola i Manchester Cityja, onaj sinoćnji, rezervisan za nedjelju, za kraj vikenda i nagovještaj nove radne sedmice u januaru. Rezervisan za noć pred, tako kažu, najdepresivniji dan u godini, jer takvu titulu nosi treći ponedjeljak u januaru. Baš ovaj ponedjeljak.

I moglo bi se više vjerovati psihologu Cliffu Arnallu da je u onu formulu "[W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na]" negdje smjestio Anfield, Kloppa, Redse, Građane, Guardiolu, Manea, Firmina i Salaha. Dobro, i Lorisa Kariusa. Jer, ko god zna o čemu pričamo i ko god je gledao ovo o čemu pričamo, a nije navijao za Manchester City, nego protiv njega, danas ne može biti nesretan.

Pred sudar Liverpoola i Cityja odlučio sam otići do mostarskog Shankly's Puba u Mostaru, mjesta gdje se skupljaju navijači Redsa. Jasno, samo ime puba sve kaže - centar navijača Liverpoola, jer u imenu je Shankly. Bill Shankly, "otac Liverpoola".

Taj lokal nisam odabrao samo zato što sam navijao protiv Cityja i za Liverpool, jer i da sam htio naći nekakav lokal s nebeskoplavim dezenima i dresovima Džeke i Aguera okačenim na zidu, nisam mogao. Na času historije lako je pronaći pravi odgovor. Možda jedan takav lokal svane nekih 50 godina kasnije i možda bude nosio ime "Guardiola's Pub".

O tom potom. Ime puba je garantovalo da možete osjetiti makar djelić atmosfere s Anfielda i stopostotnu tišinu kada zasvira "You'll never walk alone". Sve su ostalo, kako kaže Balašević, nijanse.

Dobro, i više od toga. Mostarska raja garantovala je poneku kvalitetnu "provalu", poput one u 10. minuti meča kada je Oxlade-Chamberlein matirao Edersona i raspametio Anfield. "Vratite Barceloni pare", neko je vrisnuo aludirajući na odlazak Coutinha u Barcelonu za 120 miliona eura. Eto, lako se prežalio Brazilac, više ni pare od njegovog transfera nisu potrebne, jer sad je Ox sve izliječio.

Tada smo svi znali da šala možda jeste preuveličala ulogu Oxa i degradirala ostavštinu Coutinha, a bili smo smrtno sigurni da je spektakl tek počeo. Nit će Redsi stati, nit će City odustati.

Run and gun. Rock 'n' Roll. Juego de Posición. Tiki-taka. Gegenpressing. Šutevi s distance. Žuti kartoni. Puštanje prednosti iako je to trebao biti faul za drugi žuti karton (priznaj Fernandinho). Istrčavanje lijevog beka na desno krilo u namjeri da se napravi pressing (čuvaj pluća Robertsone). Lob kada srce iskače (bezobrazni Firmino). I tako dalje...

Jedino je penal nedostajao, a i jeste najbolje kada to nedostaje. Sve ostalo smo vidjeli. Klopp i Guardiola se nisu štedjeli, a za to je najviše zaslužan Klopp, jer samo on može narediti svojim igračima da poput terijera neprestano napadaju, jednako i kod 1:0 i kod 2:1, 3:1 i 4:1. Samo on neće prestati i samo on može dozvoliti sebi da prednost od tri gola protiv ekipe koju niko ne može pobijediti, dovede pod znak pitanja. Samo on, jer i kad svi ne vjeruju, on vjeruje u zabavan nogomet i u Kariusa i u ostatak svoje odbrane s kojom se ni West Bromwich Albion ne bi hvalio. Samo bi Klopp nakon odlaska ponajboljeg igrača u meču u kojem je zbog lakše povrede otpalo i najskuplje pojačanje u historiji kluba - i to štoper Van Dijk - odlučio glavom bez obzira napasti ekipu koja ga je u prvom dijelu sezone na Etihadu najurila rezultatom 5:0.

Istina, samo kada je u pitanju Guardiola, a to pokazuje njegovu veličinu, možete pogledati na vrijeme i kod rezultata 4:1 u 68. minuti reći: "Ima još puno da se igra..." Toliko je snažan ovaj City.

No, vratimo se na glavnu ulogu štiva. Ljetos smo se mogli čuditi tome zašto Klopp "gomila" ofanzive, zašto dovodi Mohameda Salaha i Oxlade-Chamberleina pored živih Sadija Manea, Roberta Firmina, Coutinha, Adama Lallane i Daniela Sturridgea, dok mu u odbrani igraju Ragnar Klavan, Joel Matip, Dejan Lovren, James Milner, Alberto Moreno, Andrew Robertson.... Ali, on je znao da će jednog dana na krcatom Anfieldu, plavo nebo obojiti u crveno i pobijediti nepobjedive samo zato što je gledao kako protivničku odbranu bez lopte i s loptom napadaju prva trojica, a ne kako se brane zadnja četiri nestašna mladića. I kako brani golobradi dečko na golu, za kojeg na društevnim mrežama neko reče "da ne može ni prehladu uhvatiti".

Šahtar je uspio u, za City, revijalnom meču 6. kola grupne faze Lige prvaka dobiti ekipu Pepa Guardiole, jer Šahtar se borio za prolaz, a španski genijalac "miješao karte". Crystal Palace je bio preblizu pobjedi u Premiershipu, ali je Luka Milivojević promašio penal u sudijskoj nadoknadi te tako ostavio Građane neporaženim. Ali, nakon 22 kola bez poraza u kojima su strpali 18 rekordnih uzastopnih pobjeda, Građani su morali pasti na Anfieldu, jer jedan čovjek je to zaslužio.

"Ovo je gledao cijeli svijet i ako je gledao neko kome se nije sviđao nogomet, sada može reći: 'A zato vi gledate nogomet sve vrijeme.'", kazao je taj čovjek Jurgen Klopp nakon utakmice i kratko i jasno objasnio dešavanja na utakmici koju je njegov tim dobio rezultatom 4:3. A samim tim, Klopp je opisao i svoj nogomet, svoju nogometnu filozofiju.