|

Mafija upravlja bugarskim nogometom

Mafija upravlja bugarskim nogometom
0
F
FENA
3.1.2011. u 17:00
6
komentara
0

dijeljenja
Mafija upravlja bugarskim nogometom
Bugarskim nogometom upravlja mafija, koja koristi klubove da bi prala novac i popravila svoj imidž, navodi diplomatska depeša koju je objavio WikiLeaks.
Izvještaj "Bugarski nogomet dobija crveni karton zbog korupcije" poslat je u januaru prošle godine iz američke ambasade u Sofiji.

"Opšte je mišljenje da bugarske nogometna klubove direktno ili indirektno koriste osobe koje se bave organizovanim kriminalom, i koje ih koriste da bi stekle legitimitet, oprale novac ili brzo zaradile", stoji u izvještaju.

Nogometni klubovi u Bugarskoj bili su društveni, policijski ili vojni, a "prodati su novoj ekonomskoj eliti, poznatoj po svojoj bliskosti sa organizovanim kriminalom ili bivšim tajnim službama", piše u depeši koju je potpisala Susan Sutton.

"Sada su skoro svi timovi povezani, ili su bili povezani, sa kriminalcima", navodi se u izvještaju i ističe da su i najpoznatiji klubovi u Bugarskoj u rukama kriminalaca - Levski, CSKA Sofija, Liteks Loveč, Slavija, Černo More, Varna, Lokomotiva iz Sofije i Lokomitiva iz Plovdiva.

Bugarske vlasti počele su u decembru istragu o osam utakmica koje su osumnjičene za namještanje, a u koje je umiješano 11 klubova.

Istragu je izazvala sumnja koju je izrazila Evropska nogometna unija.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...